Apple blijft onverminderd goed presteren

Het eigenzinnige Apple blijft onverminderd topprestaties neerzetten. Record na record wordt gebroken. In het gebroken boekjaar scoorde Apple in zijn derde kwartaal de beste resultaten ooit met een omzet van bijna 28,6 miljard dollar, een toename van 82% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

• Winst van ruim 7,3 miljard dollar, een stijging van 125%
• Apple na HP en Dell op derde plaats qua aantallen computers in de VS
• Microsoft boekt omzet van bijna 70 miljard in dezelfde periode met een winst van ruim 23 miljard dollar , een stijging van 23%
• Nokia verloor in het tweede kwartaal 487 miljoen euro tegenover een winst van 295 miljoen vorig jaar

De afwezigheid van Steve Jobs lijkt de cijfers niet te raken, ondanks de speculaties rondom een mogelijk definitief vertrek van de topman, die al geruime tijd gezondheidsproblemen heeft. De enorme groeicijfers zijn vooral toe te rekenen aan de iPhone en de iPad. De iPod wordt langzaam minder populair en daalde met 20% tot toch nog ruim 7,5 miljoen. De iPhone ging ruim 20,3 miljoen keer over de toonbank en de iPad was goed voor 9,25 miljoen (een stijging van 183%).

De verkoopcijfers van diverse computermodellen stegen minder hard, er gingen bijna 4 miljoen Macs over de toonbank, een toename van ‘slechts’ 14%. In hoeverre de iPad de rol van de laptops aan de onderkant van de Apple markt ‘overneemt’ is een vraag, die nu nog niet beantwoord kan worden. Apple liet echter wel weten dat de iPad toch ook vooral huidige Windows gebruikers aantrekt, die dan na aanschaf van een iPad een Mac overwegen.

De komst van de iPhone 5 en de iPad 3 zijn onderwerp van voortdurende geruchten. De opvolger van de aanvankelijk geplaagde iPhone 4 lijkt te zijn gepland voor het derde kwartaal van dit jaar. Maar voordat dat een feit is, zal eerst iOS5 verschijnen, voorafgegaan door Mac OS X Lion, welke vandaag wordt verwacht. Het nieuwe besturingssysteem zal een aantal iOS functionaliteiten laten zien, waarmee de bediening van Macs en iPhone/iPad naar elkaar toe groeien.

Ook wordt dit jaar iCloud geïntroduceerd, de opvolger van MobileMe. Apple heeft met MobileMe altijd al gezorgd voor een ijzersterke integratie van Apple producten. MobileMe was echter een betaalde dienst met een iDisk capaciteit van 20GB. Apple gaat iCloud (in de kleinste versie) gratis aanbieden, de schijfcapaciteit gaat echter ’terug’ naar 5GB. iCloud zal een belangrijke ‘motor’ worden voor de ‘gekoppelde’ verkoop van Apple producten.

Tabel: bron Automatiseringsgids.nl

1 reactie

  1. Aandelen kopen online op 18 januari 2015 om 19:17

    Inmiddels is Apple al voorbij Microsoft volgens mij.