Vorig jaar Kerst geen tablet gekte: dit jaar ook niet?

Vorig jaar werd al voorspeld dat de tabletgekte rondom de feestdagen zou uitbreken. Toegegeven, op de Consumer Electronics Show (CES2010) in Las Vegas, was er alle aanleiding toe te veronderstellen dat de winkels eind 2010 vol zouden liggen. Het gebeurde niet.

• Ruimte voor OS varianten tablets beperkt op nu nog relatief kleine markt

Gaat het dit jaar dan wel gebeuren? Ik vermoed het niet. Het aantal aankondigingen van nieuwe tablets is niet overweldigend. Samsung heeft met de Galaxy Tab dankzij alle juridische grootspraak van Apple nog de meeste aandacht gekregen. Maar verder is het redelijk stil rondom mogelijke iPad killers.

7" tablet van Amazon?

Afgelopen maand werd door HP WebOS afgeschreven, met daaraan de ‘gekoppelde’ TouchPad. De overname van Palm en dus WebOS heeft HP kennelijk al op zeer korte termijn doen inzien, dat de strijd met de iPad niet te winnen zou zijn. De apparaatjes worden nu voor dumpprijzen in de Verenigde Staten aangeboden en zullen daar tegen de feestdagen verdwenen zijn. Maar het loopt dus nu wel even storm. Een instapmodel gaat voor nog geen 100 dolar over de toonbank. Dat bewijst wel dat een lage prijs van niet Apple producten het dus wel goed kunnen doen bij het grote publiek. HP weet kennelijk niet goed wat het wil, geruchten doen de ronde dat de volgende TouchPad onder Android zal gaan draaien. Deze actie van HP is misschien wel een bewuste uitlokker om te kijken of zij de prijs van de iPad onder druk kunnen zetten en zelf met goedkopere alternatieven kunnen komen.

Van de PlayBook horen we in ons land ook niet veel, de tablet van RIM zou deze zomer in ons land verschijnen, maar momenteel is er geen enkel geluid meer over te horen. Amazon zou een 7″ tablet voor pakweg 250 dollar introduceren en moet ook in de najaar op de markt komen. Maar over het algemeen is het qua aantallen nieuwe apparaten erg rustig. Ik zou haast durven te stellen dat er meer over wordt geschreven dan dat er werkelijk nieuw(s) is. Ik verwacht persoonlijk dus niet dat Sinterklaas en Kerst 2011 een ‘run’ zal opleveren op tablets in ons land.