Geen sluitend antwoord op native, HTML of hybride

Tijdens het e-reading & tablet event had ik het genoegen de sessie ‘webbased apps versus native apps’ te mogen verzorgen. Met drie inspirerende werd toch geen sluitend antwoord gevonden op deze vraag, die overigens de zaal tot op het laatste moment voor de afsluitende borrel vol hield.

• Fraaie HTML5 voorbeelden laten zien dat kranten en tijdschriften apps als webapps kunnen worden ontwikkeld
• Lees ook ‘Mobile app vs. Mobile web: It doesn’t matter to Consumers’
• Lees ook het verslag van Albert Noppen 

Bart Fussel van aFrogleap, Ivo Jansch van Egeniq en Danny Lein van Twipe Mobile hadden allemaal zeer inspirerende verhalen rondom de status van HTML5/CSS3 ten opzichte van native apps, of zelf iets wat daar tussenin ‘hybride’ werd genoemd. De visies rondom de opkomst van HTML5 liepen niet erg uiteen: ‘HTML5 zou te laat zijn om native apps te verdringen’. Maar al snel werd deze uitspraak ‘verdeeld’ over verschillende mediakanalen en browsers.

HTML ontwikkelt zich nu eenmaal langzaam, omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Daarnaast staat het een ieder vrij om zelf keuzes te maken zaken wel of niet in browsers te implementeren. Juist daardoor kwam de vraag of een HTML5 gebaseerde webapp wel zoveel goedkoper zou zijn dan een native app, om vooral rekening te houden met zovele browser varianten, die met de komst van tablets (in verschillende resoluties en verhoudingen) alleen nog maar toenemen.

De hybride vorm is misschien dan nog niet zo bekend, maar komt vooral voor bij apps, waarbij een koppeling gemaakt moet worden met bijvoorbeeld een bestaand back-end van een boekingen systeem. KLM heeft gekozen voor een dergelijke opzet, waarbij vanuit de app boekingen rechtstreeks in een embedded in-app browser worden uitgevoerd.

De kosten voor apps blijven de gemoederen bezig houden. Het is een markt die volop in beweging is, maar vooral vraaggestuurd is en dus ‘extra’ geld kost. Ontwikkelaars hebben volle orderboeken en kunnen makkelijk meer vragen dan wenselijk. Tot slot werd ook nog volop discussie gevoerd over de crossplatform kosten bij het ontwikkelen van apps voor meerdere besturingssystemen en uitvoeringen. Maar ook hier geen eenduidigheid. We zullen het in deze tijd middels ‘learning by doing’ moeten doen……