‘Views’ maakt aanpassingen in WordPress weergave mogelijk zonder PHP kennis

Doorgaans zijn de templates die beschikbaar worden gesteld binnen een thema voldoende voor diverse soort weergaven, zoals bijvoorbeeld een lijst met artikelen (blogposts), een enkel bericht weergeven, een volle breedte pagina of een middenpagina met twee sidebars. Overeenkomst is dat alle content voor berichten en pagina’s wordt samengesteld met de velden die standaard in WordPress aanwezig zijn.

• Types en Views maken de CMS mogelijkheden van WordPress relatief makkelijk toegankelijk voor gebruikers met beperkte HTML kennis en geen PHP kennis
• Na intensief gebruik van Types en Views is de stap naar het aanpassen van (eigen) child themes een stap dichterbij (met dan wel de nodige PHP kennis)
• Reeks van 7 filmpjes maken het gebruik van Types en Views nog duidelijker
• Met de extra CRED plugin kunnen custom post types makkelijk via een formulier vanaf gebruikerszijde worden gevuld

Types, Views en CRED geïnstalleerd

Types, Views en CRED geïnstalleerd

Al eerder behandelde ik de plug-in ‘Types‘, waarmee het mogelijk is om eigen berichten typen te kunnen maken, eventueel aangevuld met eigen velden. Custom Post Types zijn in basis precies hetzelfde als standaard blogposts, maar hebben dus wel hun eigen tijdlijn en ook eigen ’taxonomies’, zoals blogposts de taxonomies ‘categories’ en ’tags’ kennen. Anders wordt het – zeker voor wat betreft de weergave – wanneer velden worden toegevoegd, die je op nette wijze wilt weergeven binnen je custom post type.

views1

shortcodes in ‘Views’ template om custom fields weer te geven

Binnen de uitleg van ‘Types’ liet ik zien hoe je binnen je custom post type shortcodes kon toevoegen om velden in je berichten weer te geven. Nadeel is dat je die handeling bij elk bericht moet uitvoeren. Een andere methode die ik ook toonde, was de PHP code te plaatsen in eigen template file. Erg ingewikkeld is dat niet, maar vereist wel degelijk wat meer kennis van de wijze waarop een thema omgaat met de verschillende template bestanden. De methode om die handelingen te doen is wel min of meer gelijk voor alle thema’s.

views2

weergave keuze binnen custom post types

De ‘Views’ plugin maakt het mogelijk weergaven aan te passen zonder PHP kennis. Dit weekend testte ik deze plug-in, op basis van het custom post type ’trainingen’, welke ik al eerder aanmaakte op de testsite nieuwsmarktprojecten.nl. Aanvankelijk maakte ik binnen elke trainingspagina zelf de shortcodes aan om de velden ‘niveau’, ‘deelnemers’ en ‘kosten’ in de ‘berichten’ te plaatsen. Dat doe je door het ‘T’ symbool aan  te klikken boven je tekstverwerkingsbalk in je bericht.

‘Views’ houdt dus het ‘midden’ tussen de handmatige plaatsing per bericht en de PHP aanpassingen in een (te maken) template file. De creatieve mogelijkheden zijn echter aanzienlijk en besparen een forse hoeveelheid programmeerwerk. Hoe werkt het?

  • je maakt in views een template aan met een duidelijke naam (new view template)
  • het ‘V’ symbool laat je de verschillende shortcodes zien voor alle beschikbare velden (custom fields helemaal onderaan)
  • je plakt de verschillende te gebruiken shortcodes in je zojuist aangemaakt template
  • je past de weergave aan, met <div>….</div> zorg je bijvoorbeeld voor een nieuwe regel per veld (dus er is wel wat HTML kennis vereist) (zie afbeelding linksboven). De eerste regel toont de basis ‘body’ van het custom post type bericht, de drie regels eronder zijn de custom fields.
  • nadat je de template hebt opgeslagen, ga je naar je eigen custom post type overzicht en kies je een bericht, rechtsboven zie je dan de keuzemogelijkheid ‘Content Template’, kies de template die je zojuist hebt aangemaakt en toon je bericht met de custom fiels (per regel gescheiden onder je basis inhoud)

Met Views is heel veel mogelijk, de voorbeelden op de website laten de kracht van deze plugin duidelijk zien. In een paar projecten waar ik nu mee bezig ben, zal ik Views gaan gebruiken in combinatie met WooCommerce, een plugin voor het maken van e-shops.

types1

De 3 custom fields onder ‘Trainingen’ en de custom taxonomy in de rechter kolom onder ‘Soort training’

Bovenstaand het voorbeeld zoals gemaakt binnen het artikel over ‘Types‘. Naast de getoonde velden zijn diverse andere soorten velden mogelijk, waaronder dus ook media. Ook zijn velden mogelijk die kunnen worden weergegeven op basis van een conditie (bijvoorbeeld afhankelijk van de waarde van een voorgaand veld).