Nog volop experimenteren met responsive design

De verschillende visies rondom responsive design houden veel ontwikkelaars en creatieven nog steeds uren gekluisterd achter hun laptop, tablet en smartphone. De variaties in resoluties en schermverhoudingen zijn talrijk en vragen steeds inventiever oplossingen voor menu en content.

• Responsive design vereist goed gedocumenteerd CSS gebruik

responsiveOp de website van Quirktools wordt op fraaie wijze de zogenaamde ‘responsiveness’ weergegeven van een website onder diverse gegeven omstandigheden voor een grote reeks uiteenlopende schermresoluties en verhoudingen. Speciaal aandachtspunt vormt het menu. Afhankelijk van de omvang kan voor verschillende oplossingen worden gekozen, waarvan een hele reeks te bekijken zijn bij Bradfrostweb. Hieruit blijkt dat niet echt één oplossing een voorkeur kent. Op basis van 7 verschillende menu-methoden worden de voor- en nadelen opgetekend. In verreweg de meeste meer geavanceerde oplossingen is er de afhankelijkheid van Javascript routines, hetgeen altijd extra aandacht vraagt binnen een grote reeks browsers, met name bij (wat oudere) versies van Internet Explorer.

Een fraai voorbeeld is te zien bij Dbushell, waar middels Javascript een soort ‘uitschuifmenu‘ (zie demo) de content naar rechts schuift. Een fraaie oplossing, die vooral even bekeken moet worden op een smartphone, of door het scherm van rechts naar links te verkleinen. Binnen de vele CMS’ en zijn template/theme ontwikkelaars druk bezig de ‘responsiveness’ voor bestaande producten aan te passen, of worden compleet nieuwe producten ontwikkeld.

Het is dus belangrijk om bij het (ver)bouwen van een website uit te gaan van responsive. En inmiddels ook en ‘mobile first’ benadering. QR codes worden steeds vaker gebruikt als motor voor het bereiken van een website via mobiele aparaten. Dan moeten de achterliggende sites wel responsive zijn gemaakt. En ook grote bedrijven vergeten dit nog wel eens. Een QR code op een advertentie van Xenos verwijst voorlopig nog steeds naar de ‘gewone’ website.

LUIT.nl is gespecialiseerd in het gebruiken van het WordPress CMS voor alle responsive design technieken. Op basis van zogenaamde ChildThemes binnen het Genesis framework (ontwikkel omgeving) ontwerpen wij tegenwoordig elke opdracht binnen het responsive concept, zodat uw website zonder meerkosten goed toonbaar is binnen elke schermresolutie op elk (mobiel) apparaat.