WordPress 3.6: veel onder de motorkap

WordPress blijft als CMS makkelijk toegankelijk. Voor de gewone gebruiker zullen slechts een paar aanpassingen zichtbaar zijn in de achterkant, maar van al het overige zullen vooral technische mensen genieten.

• Definitieve versie eind mei verwacht

Inmiddels loopt de al wat lange looptijd van de eerste betaversie al aardig wat noviteiten laten zien:

  • autosave aanzienlijk verbeterd
  • editor aangepast voor eenvoudiger contentbeheer
  • verwerking van versiebeheer verbeterd
  • nieuwe layout backend
  • ‘block’ functie om andere gebruiker over te nemen in de editfase van een bericht
  • menubeheer veranderd
  • inlogprocedure veiliger/makkelijker
  • nieuw standaard theme: TwentyThirteen

Velen maken nog gebruik van externe gereedschappen om berichten/pagina’s off-line voor te bereiden. Dat is met de verbeterde ‘autosave’ echt niet meer nodig. Bij verlies van de connectie zorgt WordPress (naar de getoonde specificaties) dat de laatste actueel verwerkte informatie altijd blijft bestaan voor verdere verwerking. De tweede zichtbare verandering is terug te vinden aan de bovenzijde van de berichten editor. Daar kan op eenvoudige(r) wijze worden gekozen uit toe te voegen mediatypen binnen een blogpost.

Versiebeheer is interactief geworden. Met een soort tijdlijn slider kan je beter de verschillen zien tussen verschillende edities van blogposts. Met één druk op de ‘Restore’ knop is een eerdere versie makkelijk terug te halen. Ten aanzien van content beheer is het ook mogelijk om als administrator een redacteur live over te nemen in de edit fase. Erg handig als een redacteur zijn werkplek langdurig verlaat, maar nog wel staat geregistreerd als ‘editor’ van een blogpost. De administartor kan door middel van ‘Take over’ controle krijgen over de inhoud. WordPress 3.6 heeft een vernieuwde layout van de achterzijde. Het is een kwestie van smaak.

De opzet van het menu is qua look&feel wat veranderd. Persoonlijk vind ik dat elke muisklik extra moet worden vermeden. Dus helemaal tevreden ben ik over deze nieuwe opzet niet, ondanks het feit dat er wel meer overzicht wordt geboden, door overbodige zaken ‘dichtgeklapt’ te laten staan.

De veranderingen bij het inloggen moet ik nog ontdekken. Makkelijker is in ieder geval dat /wp-admin ‘vervangen’ is door /login, zoals dat bij vele andere CMS’ en het geval is. Dit was overigens in versie 3.5 al het geval.

Over het thema TwentyThirteen kan ik nog niet veel zeggen. De opzet van TwentyTwelve was al een enorme verbetering t.o.v. de voorgangers. Met name de opzet van style.css is stukken netter geworden, hetgeen vooral voor ChildTheme ontwikkelaars prettiger zal werken.