Vanaf 14k4 naar 120Mb/s in pakweg 25 jaar

Gisteren stond ik even stil bij het feit dat ik pakweg 25 jaar geleden mijn eerste stapjes zette op on-line communicatie met een 14k4 modem. Ik nam toen een abonnement op AppleLink, waarbinnen ik samen met mijn broer – die toen in Mexico City woonde – één mailboxje deelde.

• Van analoog modem via ISDN en ADSL naar kabel
• Snelheden boven enkele tientallen megabits per seconden nauwelijks echt noodzakelijk, aanbod van data is aanzienlijk langzamer

Inmiddels installeerde ik deze week mijn 120Mb/s kabelmodem (welke begin juli naar 150Mb/s zal worden opgewaardeerd). Een bruto snelheidsverhogingsfactor van ongeveer 10.000. De netto belevingsfactor ligt echter niet zo hoog. De data die in 1988 over een telefoonlijntje van A naar B ging omvatte per byte (8 bits) ‘slechts’ een paar bits aan overheid. Dat ‘slechts’ is relatief want 2 bits betekende immers al 25% overhead ten opzichte van één overgezonden karakter. Toen hadden we nog geen TCP/IP en nog een paar handen vol aan protocollen die het dataverkeer in al zijn aspecten begeleidt. Ik heb werkelijk geen idee welke overhead tegenwoordig mee wordt gezonden met al die datapakketjes. Mijn dochter is maandelijks met haar ‘mobieltje’ opmerkelijk snel door enkele honderden megabytes heen, met ‘slechts’ WhatsApp en Facebook.

Na de eerst stap met 14k4 volgde als snel de stap naar een 28k8 modem. Dat zou factor 2 betekenen, maar ook toen al was de verbetering wel merkbaar, maar zeker geen factor 2 te noemen. In de loop der jaren zijn zowel browsers, websites en data alleen in omvang fors toegenomen, zodat de druk op dataverbindingen alleen maar groeit en waarschijnlijk nog verder zal groeien, vooral door de komst van ‘cloudcomputing’, allemaal een paar TByte, gewoon on-line.

ziggo-snelheid

via een ‘draadje’

Met de overstap van analoog naar digitaal nam ik met ISDN afscheid van het piepende modem, ik moest wel even wennen. Voor mijn gevoel pakte ik het goed aan, ik schafte bij de toenmalige PTT twee ISDN kastjes aan om op twee telefoonlijnen gelijktijdig 4 x 64kb/s te behalen. Dus een stap van 18k8 naar 256kb/s. Dat was fors, ook in geld. PTT berekende en berekent forse bedragen voor de ISDN infrastructuur, vooral veroorzaakt door de gelijktijdige verstrekking van 4 telefoonnummers per kastje, waardoor gelijktijdige bellen en internetten geen probleem meer was.

De overstap naar Fast ADSL van XS4ALL deed ik bovenop één van de twee ISDN kastjes, ik haalde met de eerste versie 4Mb/s download en 1Mb/s upload. Een paar jaar later werd de downloadsnelheid 8Mb. Met die installatie heb ik vele jaren gewerkt. Met aanvankelijk een iMac en later een Mac Mini werd o.a. deze website gehost. Onlangs nam ik het besluit zelf niet meer te hosten – ik heb er veel van geleerd – en heb alles ondergebracht op een VPS bij WinSys in IJmuiden. Na die stap was ik ‘verlost’ van mijn eigen server en dus de noodzaak om de (te) dure combinatie KPN/XS4ALL aan te houden.

Met een abonnement op Ziggo ‘alles-in-één‘ deed ik de overstap naar kabel, waar aanvankelijk nogal wat negatieve verhalen over te lezen waren. Met het 120Mb/s abonnement ben ik zeer tevreden. Ik haal die bruto snelheid alleen via Ethernet, via wifi ‘zwerf’ ik ergens tussen de 35 en 70Mb/s. Meer dan voldoende om gewoon te werken, want wie levert mij data aan op die snelheden? In die zin is de Ziggo migratie naar 150Mb/s volgens mij meer marketing dan werkelijkheid.