WPTouch Pro van Bravenewcode gaat concurrentie aan met Responsive design in WordPress omgevingen

WPTouch Pro 3.0 is een complete ‘rewrite’ van ontwikkelaar Bravenewcode uit Canada. De populariteit van de WordPress plugin nam in het afgelopen jaar aanzienlijk af door de komst van responsive themes, welke zich qua vormgeving dynamisch gedragen op smartphones en tablets, zonder al teveel ‘ingrijpen’ van de webontwerper/bouwer.

• Eerste indruk positief
• Vernieuwde website van Bravenewcode geheel in teken van nieuwe versie WPTouch Pro
• Activeren van mobiele thema’s eenvoudig

wptouchspeedsOok op snelheid kon de oude versie het niet meer winnen van responsive principes en WPTouch leek daarmee de strijd om de webapp te verliezen. Met versie 3.0 lijkt Bravenewcode de strijd aan te durven gaan, door te stellen dat WPTouch een pagina tot wel 5 keer sneller kan laden in vergelijking tot een responsive thema.

De ‘achterzijde’ van WPTouch Pro was tot en met versie 2 vooral een ondoorgrondelijk zoekplaatje. In versie 3 lijken tientallen procenten aan ‘wellicht overbodige ballast’ te zijn verdwenen en is er plaats gemaakt voor een ‘lean & mean’ user interface, welke zich aanzienlijk makkelijker laat bedienen dan voorheen.

Op mijn testwebsite peterluit.nl maak ik gebruik van custom post types. Daar heeft WPTouch Pro kennelijk nog wat moeite mee. Dat is ook al te merken bij het activeren van CPT’s, want dat kan wel, maar na het updaten staan de noodzakelijke vinkjes ‘gewoon’ weer uit. Bij nalezen blijken er extra handelingen nodig te zijn om CPT’s in de WPTouch Pro themes te embedden.

Snel is het allemaal zeker geworden. Probeer de testwebsite maar eens op een smartphone of tablet, de resultaten vind ik zeker indrukwekkend. Ook fraai is de mogelijkheid van het tonen van een preview vanuit het dashboard, zodat de resultaten van gewijzigde instellingen meteen kunnen worden bekijken via de browser waarmee je op dat moment op desk- of laptop werkt. Zet je je simulatieschermpje voor WPTouch Pro (per ongeluk) één keer op desktop modus, dan is de preview ‘kennelijk bevroren’ richting desktop. Ook hier dus nog een schoonheidsfoutje.

In de komende weken zal ik versie 3 verder onderzoeken en zal – indien nodig – aanvullend verslag doen op deze plek.

Promotiefilmpje voor WPTouch Pro 3.0