In memoriam: Matthijs Scheen

Soms vraag je je af hoe persoonlijk je eigen zakelijke website mag worden. Het overlijden van Matthijs Scheen op slechts 61 jarige leeftijd zal velen raken, maar minsten meer dan velen ook niet. Toch heb ik de behoefte Matthijs op te tekenen als een lief mens, welke ik en velen met mij op vele vlakken zullen missen.

matthijsVandaag vond in zeer besloten kring zijn afscheid plaats conform zijn wensen. Afgelopen maandag sprak ik zijn dochter, na de toevallige omstandigheid dat ik een ‘unsubscribe’ kreeg op mijn maandelijkse nieuwsbrief. Ik dacht meteen ‘vreemd’ en ging op onderzoek uit. Zijn Twitter account was verdwenen. Eigenlijk wist ik toen al wat ik nu weet. Nog geen uur later vertelde zijn dochter dat Matthijs zijn hersentumor niet meer kon overleven, het was genoeg zo. Zijn dochter klonk zo dapper, terwijl ik moest slikken na het horen van het toch onverwachte bericht dat hij een paar dagen daarvoor was overleden op slechts 61 jarige leeftijd.

Matthijs was een zeer deskundig commercieel adviseur in de verpakkingsindustrie. Alle grote merken uit de retailbranche kennen zijn naam en deskundigheid. Mijn geschiedenis met Matthijs gaat terug tot de jaren tachtig uit de vorige eeuw. Hij werkte toen bij Litho Remo aan de Stephensonstraat in Haarlem. Dit bedrijf fuseerde later met Boer & Vink uit Zaandijk, welke al gespecialiseerd was in verpakkingen. De naam ging over in BV&R en maakte roerige tijden mee, waarin Matthijs zich als commercieel/technisch deskundige onvermoeid wist te redden.

Na twee snel opeenvolgende faillissementen besloot Matthijs een aantal jaren geleden voor zichzelf te beginnen. Onder talloze handelsnamen wist hij nog grotere bekendheid op te bouwen dan uit zijn dienstbetrekking. Zijn commerciële-, marketing- en grafische deskundigheid zijn na zijn overlijden een fors verlies voor de gehele branche. Ik sprak hem het laatste jaar nog een paar keer, we genoten redelijk recent nog van een kop koffie bij Villa Westend, want Matthijs woonde – net zoals ik – in Velserbroek. Een kleine paar maanden geleden vierde hij nog een vakantie, in de hoop daarna nog verder te kunnen herstellen. Het mocht er niet meer van komen. Ik zal hem missen.

2 reacties

 1. Renske Scheen op 19 juli 2013 om 22:57

  Goedenavond Peter

  Wat heeft u een mooi stuk geschreven voor mijn vader. Het is fijn om te lezen dat mijn vader zoveel heeft kunnen betekenen voor u. Ik merkte het al tijdens ons telefoongesprek. Bedankt voor de mooie woorden en het mooie gebaar namens onze gezin

  Met vriendelijke groet

  Renske Scheen
  (Dochter van Matthijs) 2. Silvano Visser op 23 juli 2013 om 08:34

  Je kan zo iets bijna niet geloven, maar mooi verwoord Peter, Matthijs was naast commercieel ook een inspirator en hij heeft aan de basis gestaan van vele grafische carrières. Hij heeft vele een kans gegeven zich te ontplooien bij Remo Tot op het laatst kon je altijd met vragen bij hem terecht of gewoon even sparren over het vak hij duwde je gewoon de juiste richting in. We zullen hem missen. Silvano