‘Gat’ tussen programmeren en coderen kleiner door ‘Dynamik’

Afhankelijk van kennis, kunde, creativiteit en vooral ervaring is de keuze voor WordPress thema’s een zoektocht met forse uithoeken. De technische programmeur maakt alles het liefst zelf met PHP en CSS, de creatieve ontwerper codeert het liefst in een vooraf opgemaakt ‘menu’ de diverse creatieve instellingen.

• Dynamik is een ChildTheme om ChildThemes mee te maken binnen Genesis
Voorheen werkte dit product als zelfstandig framework onder de naam Catalyst
• Dynamik is geen product voor gemiddelde eindgebruiker van een WordPress gebaseerde website

Programmeren

Alles zelf doen heeft zo zijn voor- en nadelen. Grootste voordeel is zeer compacte code, tenminste als je netjes programmeert. Dat is vooral terug te vinden in de snelheid van de website. Belangrijkste nadeel is, dat de code ‘erg eigen’ is, en dat de klant derhalve veelal afhankelijk blijft van de oorspronkelijke bouwer. Alles coderen (dus kleurencodes, groottes, lettertypes, layout indeling etc.) heeft als grote voordeel dat de klant zelf relatief makkelijk aanpassingen kan doorvoeren. Nadeel is vaak dat dergelijke thema’s zo zwaar zijn, dat ze hun wissel trekken op de prestaties.

ChildTheme

Dynamik van CobaltApps lijkt dat gat te dichten. Dynamik wordt geleverd als ChildTheme draaiend bovenop Genesis. Het pakket is bepaald niet klein te noemen, het thema vergt zo een 3MB ruimte, vergelijkbaar met de grootte van PageLines (een ParentTheme, welke als framework wordt gepositioneerd). Ik maak die vergelijking, vooral omdat de basis van Genesis nette en dus ook snelle code maakt. Dat is bij PageLines duidelijk niet het geval. De omvang van het thema zelf speelt een rol, maar lang niet zo doorslaggevend als de omvang van de uiteindelijke HTML code die door het thema wordt gegenereerd.

Een programmeur zal Dynamik met z’n 3MB aan bagage niet zo gauw prettig vinden en dus eerder zelf ‘met de hand’ eigen ChildThemes maken op basis van Genesis. Dynamik is echter zo opgebouwd, dat het alle instellingen zelf kan exporteren naar een volledig ChildTheme, zonder dat Dynamik geïnstalleerd hoeft te blijven. Dynamik gebruikers kunnen dus ChildThemes maken, die rechtstreeks bovenop Genesis kunnen draaien. In de komende weken zal ik die functionaliteit gaan testen en dan de vergelijking maken in omvang van het ChildTheme t.o.v. Dynamik zelf, en de omvang van de code die wordt gegenereerd om de gewenste pagina op te bouwen in HTML/JavaScript.

Skins

ChildThemes voor Genesis worden op het web door vele partijen verkocht voor prijzen rondom de 25-25 euro. Met de komst van Dynamik ontstaat een nieuw soort tussenprodukt, namelijk ‘skins‘. Naast de mogelijkheid volledige ChildThemes te maken, kunnen ook alle settings binnen Dynamik worden geëxporteerd, die de koper dan verder zelf binnen Dynamik kan aanpassen (en er dus ook weer zelf een ChildTheme van kan maken). Deze zogenaamde skinfiles worden voor ongeveer dezelfde prijs aangeboden als een ChildTheme.