WordPress gaat toekomstige functies sneller beschikbaar stellen via plugins

Om de update cycli van WordPress te versnellen komen vaker nieuwe functies beschikbaar als plugins alvorens ze tot de kern gaan behoren. Richting versie 3.8 zijn daar al diverse voorbeelden van te vinden in de WordPress plugin directory.

dasboardZo bestaat al geruime tijd het project MP6, een re-design van het dashboard, welke nu al gebruikt wordt bij de hosted service van wordpress.com. Belangrijkste verandering is het responsive design, waardoor het dashboard ook beter bruikbaar wordt op smartphone en tablets.

widgetsAls tweede ontwikkeling wordt er iets gedaan aan de wijze waarop widgets kunnen worden geplaatst. Nu is dat een drag&drop mechanisme naar de sidebar van keuze en daarbinnen op de gewenste positie. Met Widget Area Chooser kan de beheerder van een site kiezen voor drag&drop, of direct een widget toewijzen aan een sidebar door een eenvoudige directe selectie. Het drag&drop is daarmee niet helemaal verdwenen, immer de exacte locatie binnen de sidebar gebeurt nog ‘gewoon’ op die manier.

De THX38 plugin pakt het beheer van themes aan. Deze plugin is duidelijk nog in ontwikkeling en laat slechts een paar eerste user-interface aspecten zien van hetgeen verwacht kan worden. Te verwachten is dat het ’theme options’ gedeelt nog verder verfijnd zal worden en ook de mogelijkheden tot het kiezen van themes vóór installatie.

themes

The Globale Admin Search plugion maakt het mogelijk in alle datatypen te zoeken binnen het Dashboard. Zoekresultaten worden in volgorde van typen onder elkaar gezet. Op die manier kunnen makkelijker berichten en reacties op berichten op basis van zoektermen in één keer worden gevonden.

Tot slot een iets minder aansprekende plugin onder de naam WP-Dash. Deze plugin doet niet veel anders dan de look&feel aanpassen van de ‘homepage’ van het dashboard. Kwestie van smaak. Het is nog niet zeker of alle plugins daadwerkelijk in versie 3.8 tot de kern gaan behoren. Versie 3.8 wordt nog voor het einde van het jaar verwacht.