Plugins en verrommeling van de WordPress database

Bent u beginner met WordPress, dan experimenteert u doorgaans met de vormgeving (thema’s), maar ook met plugins (extra uitbreidingen). Die experimenten hebben zo hun invloed in de WordPress database. Met op den duur gevolgen voor vooral de snelheid.

'deel opname' van tabellen in de WordPress MySQL database

‘deel opname’ van tabellen in de WordPress MySQL database

Lang niet elke plugin doet ‘iets’ in de WordPress database. Deze database is opgebouwd uit zogenaamde tabellen. Bij installatie van WordPress worden in basis 11 tabellen gemaakt, die op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Plugins kunnen, afhankelijk van de wijze waarop ze gemaakt zijn, ook tabellen aanmaken in de database. Op zichzelf is dat geen enkele probleem. MySQL, de database omgeving van WordPress is krachtig genoeg om de extra aangemaakte tabellen aan te kunnen.

Netjes programmeren

Plugin ontwikkelaars die netjes programmeren zorgen voor een volledige ‘un-install’ procedure, waarbij ook niet meer in gebruik zijnde tabellen uit de database worden verwijderd. Zo hoort dat natuurlijk ook. Maar helaas zijn er vele plugin ontwikkelaars die het op dat gebied wat minder nauw nemen en dus niet meer in gebruik zijnde tabellen achterlaten op het moment dat de plugin wordt verwijderd. Vooral in het begin hebben niet ervaren WordPress gebruikers/bouwers de neiging zelf nogal rommelig om te gaan met plugins. Vaak door gebrek aan kennis is niet duidelijk wat er op de achtergrond door de installatie van een plugin gebeurt. Zo kan een jarenlang bestaande website op den duur flink vervuild raken.

Praktijk

Minimaal aantal tabellen na eerste installatie WordPress

Minimaal aantal tabellen na eerste installatie WordPress

In onze praktijk komen we bij bestaande websites soms vele tientallen tabellen tegen, die ooit zijn aangemaakt door plugins die veelal niet meer in gebruik zijn. Het vergt dan nogal wat kennis om op zorgvuldige wijze de tabellen te verwijderen en de gehele database te optimaliseren. Een database kan dan makkelijk enkele tientallen MB’s groot zijn en na optimalisatie minder dan 10MB. Dat heeft echt wel invloed op de snelheid, dus uiteindelijk ook op de waardering door zoekmachines.