Tesla zet met 100% elektrisch rijden een nieuwe norm neer

Dat Apple Tesla wil overnemen, is zo gek nog niet. Ik liet mij onlangs vertellen dat de deal (helaas) (nog) niet is doorgegaan. Eén ding is zeker, de overeenkomst tussen beide bedrijven is groot: zorgen voor een totaal nieuwe beleving.

Ik had vandaag de Tesla Roadster tot mijn beschikking en heb er pakweg 150 kilometer mee gereden. Wat een geweldige ervaring. Daarbij doel ik vooral op de prestaties, niet zozeer op het comfort, want dit kleine karretje heeft het comfort van een oude Porsche. Strak afgeveerd, knoertharde stoelen, geen rem- of stuurbekrachtiging en een gymnastiek oefening om in- en uit te stappen.

Maar eenmaal in het karretje overmeestert de lol je al gauw. Wat een acceleratie, van 0 tot 100 in pakweg 4 seconden met nauwelijks enig geluid. Het enige wat je hoort is veel windgeruis, doordat het karretje een heel eenvoudige linnen dakje heeft. Je wordt (alsof je nog niet strak genoeg in het stoeltje zat) nog verder naar achteren gedrukt zodra je het ‘gas’pedaal flink intrapt. Je verbruikt dan volgens de diverse metertjes al gauw 50kW, alsof je een krachtstroom centrale bent. Met een bereik van ca. 300 km kan je in Nederland praktisch alles bereiken. Daarna moet ‘ie’ 15 uur aan het ‘infuus’ om weer volledig opgeladen ’terug’ te kunnen. In die zin is dit een 1.0 versie op het gebied van volledig electrisch rijden. Dat zal in de komende 2 jaar aanzienlijk verbeteren.

Maar wat een ervaring, elektrisch rijden is inderdaad een nieuwe dimensie, een nieuwe norm, die alle fossiele brandstoffen overtreft. Heb je ooit de kans een proefrit te maken…. Doen! Je bent meteen verkocht. Pas dan weet je dat hybride technieken een hopeloos alternatief zijn.