Wat mag een app anno 2014 kosten?

In 2010 schreef ik als een artikel over de app ontwikkelkosten. Toen was het al een oerwoud aan mogelijkheden. Nu wij zelf deze diensten aanbieden, is het er niet veel duidelijker op geworden. Klanten stappen vaak binnen met dollar tekens in hun ogen en denken dan voor een paar honderd euro hun ‘killer app’ te kunnen laten bouwen.

• Wat is er veranderd in vier jaar tijd?
• Vanaf ‘gratis’ mag alles

Het is waar, vanaf ‘gratis’ bestaat, ook bij apps. En gratis is hoe dan ook aantrekkelijk. Je vergeet bijna wat de app moet doen, voor wie hij bestemd is, welke inhoud de app moet hebben en uiteindelijk wel doel de app moet dienen. ‘Als ik maar een app in de appstore heb.’, mag dan misschien nog een geldig argument genoemd worden. Maar veel effect zal het niet meer hebben. Het is een beetje vergelijkbaar met het willen hebben van een statische HTML website enige decennia geleden. Veel meer dan een uithangbord is het niet. Maar het kan wel…..

itnextToch lijken de ‘simpelste tooltjes’ de markt te overspoelen voor diegenen die dus slechts een ‘appje’ gewoon als gadget willen hebben. Hoe ga je dat soort vragen uit de weg? Want is gratis een geldige ‘norm’ om überhaupt een gesprek aan te gaan? Een rondje bellen bracht mij bij het Groningse bedrijf ITNext, die op haar website een app kosten calculator heeft ontwikkeld. Ga er maar eens lekker en vooral stevig voor zitten. Het kost nogal wat moeite om onder de veel genoemde grens van 10.000 euro te komen. Het is veel makkelijker om aan pakweg 35.000 te komen. Vooropgesteld dat wij van mening zijn, dat het ontwikkelen van apps echt niet meer vanaf ‘scratch’ hoeft plaats te vinden, heeft dit bedrijf duidelijk positie gekozen om afstand te nemen van mogelijke opdrachtgevers die voor een paar honderd euro hun ‘killer app’ verwachten. Op basis van een uurtarief van 80 euro ben je voor een app van 8000 euro ‘slechts’ 100 uur onderweg, dus inclusief functioneel ontwerp, creatief ontwerp, programmeren, mogelijke koppelingen, testen en de gehele upload procedures in de verschillende appstores.

Op de vraag hoe je dan dit soort ‘hoofdpijn gevallen’ zou kunnen omzeilen, zei de welwillende medewerker te testen of de potentiële klant bereid zou zijn vooraf te betalen voor het maken van een projectvoorstel. Die kosten zouden dan later na aanname van de opdracht worden verrekend. ‘Dat filtert dit soort zaken meteen uit. Het noemen van 500 euro voor het maken van een projectvoorstel is een goede test, als je deze klantengroep wil vermijden’.

prijslijstWij hebben een jaar lang ons uiterste best gedaan het maken van apps aanzienlijk te vereenvoudigen. Zelfs in onze ‘pro‘ versie proberen we programmeren zoveel mogelijk te voorkomen. En dat lukt aardig. Daardoor kunnen we onze meets uitgebreide versie aanbieden voor een totaalbedrag van nog geen 4400 euro ex. BTW, waarbij een aanbetaling van van 2349 euro wordt gevraag en een 24 maanden contract van 85 euro per maand.

In het speelveld tussen 0 euro en vanaf 10.000 euro hebben wij dus een prima positie kunnen vinden met apps vanaf bijna 1100 euro tot en met 4400 euro. Daarmee sluiten we inderdaad de kleine ZZP gelukzoeker uit, maar positioneren wij ons prima in het middelgrote MKB segment, welke serieus met ons het app ontwikkel traject in wil stappen, met onze duidelijk meerwaarde in media kennis in de volle breedte. Want voor ons betekent een app niet alleen programmeren, maar bovenal uw merk positioneren.