WordPress 4.0 niet zo indrukwekkend als 3.0 in juni 2010

Critici schrijven over 4.0 alsof het versie 3.10 zou moeten zijn. Maar WordPress hanteert een andere ‘nummering’ voor het uitbrengen van ‘major releases’. De stap van 3.8 naar 3.9 noemen de ontwikkelaars van WordPress major releases, de overgang naar 4.0 is geen andere.

• Versie 4.0 nu in beta 2, release wordt eind augustus verwacht
WordPress Download Counter voor 3.9 staat op ruim 31,6 miljoen
• Tekst ’tools’ balk positioneert mee

wordpress4Maar begrijpelijk is het wel. Immers 3.0, welke in de zomer van 2010 verscheen, was een enorme stap vanaf 2.x. De echte doorbraak van Custom Post Types, Multisites en Custom Menu’s maakten van 3.0 een echte ‘major release’. Dat kan van versie 4.0 niet worden gezegd. Toch zijn de innovaties niet van ondergeschikt belang. Als in de hele reeks 3.x upgrades is vooral veel werk verricht onder de motorkap, waardoor de stabiliteit en de beveiliging van WordPress fors is toegenomen.

Zichtbare zaken ‘beperkten’ zich tot veelal user-interface aangelegenheden, die de achterkant van WordPress wel degelijk hebben geprofessionaliseerd. Natuurlijk zijn al talloze wensenlijstjes te bedenken, maar door de plugin structuur worden al veel van die wensen door derden gerealiseerd. Dat geldt ook voor de vormgeving. Responsive HTML5 is eigenlijk een norm, die elke thema ontwikkelaar zou moeten omarmen.

WordPress is en blijft een opensource project. De ontwikkelaars hebben zich ten doel gesteld een solide CMS framework te ontwikkelen, waar bovenop derden verder kunnen bouwen. En juist om die redenen blijven de innovaties van de ontwikkelaars bij WordPress ‘beperkt’ tot de kern.