Famo.us laat web-apps tot leven komen met JavaScript

HTML blijft de basis van zowel websites als web-apps in alle mogelijke variaties. JavaScript leunt als het ware tegen HTML aan en zorgt op browser niveau voor animatie- en interactieve aspecten. Famo.us heeft een gratis opensource tools om die verrijking makkelijker te maken binnen web-apps.

famous• Webapps krijgen gevoel van native app met Famo.us
• Webapps niet in appstores
• Push notifications niet mogelijk

Zelden zo een aansprekende website gezien, waar voor velen complexe technologie op een zeer aansprekende wijze wordt getoond. Ja, JavaScript kennis blijft wel het uitgangspunt om één en ander te begrijpen, maar de tools zijn als het ware in blokjes code zodanig verzameld, dat ze stuk voor stuk snel te implementeren zijn in HTML 5 omgevingen om zeer aansprekende web-apps te kunnen bouwen.

WPTouch van BraveNewCode (wordpress web-app plugin) en de ontwikkelaars van Sencha (HTML5 web-app gereedschappen) zullen flink hebben opgekeken toen Famo.us na een zeer lange wachttijd eindelijk live ging.

University

In de zogenaamde Famo.us University wordt op zeer illustratieve wijze een overzicht gegeven van de technologie, samen met een aantal aansprekende demo’s. Duidelijker dan onderstaand fimpje kan de kracht van famo.us niet worden aangetoond. Neem die 9 minuten de tijd om jezelf te laten overtuigen.

Het bedrijf hoeft het niet met ‘beperkte’ middelen te doen. Onlangs haalden zij 25 miljoen dollar op, hetgeen aantoont dat er nogal wat vertrouwen is in rapid (web)app ontwikkelings gereedschappen. Het speelveld van apps verschuift van puur native naar steeds meer ‘intelligente’ web-app oplossingen met HTML5 en JavaScript.

javascript

stukje JavaScript uit de bibliotheek

Web-apps hebben tot nu toe een betrekkelijk solistisch leven geleid en liggen qua populariteit ver onder native apps. Anderzijds is een app in de verschillende appstores helemaal geen garantie op succes. Wij weten dat alleen eigen crossmediale promotionele activiteiten zorgt voor voldoende downloads. Als dezelfde strategie wordt gehanteerd voor web-apps, dan kunnen dezelfde successen worden behaald. Eenmaal ‘geïnstalleerd’ als een soort ‘snelkoppeling’ op smartphone of tablet, maakt het voor de eindgebruiker qua beleving niets meer uit. Met famo.us wordt in die zin een zeer realistische stap gezet, waarbij vooral de beleving van web-apps aanzienlijk is verbeterd.