De iHype: haat en liefde rondom de iPhone

Nee, ik heb het hebbedingetje 2.0 nog niet. De oude wilde ik niet, zo een 1.0 gevalletje zou wel al heel snel door iets nieuws worden opgevolgd. En dat ‘gekraak’ in zo een ding vond ik ook maar niets. Dus voor mij werd het een Nokia N95, met als belangrijkste voordeel dat de batterij lang blijft werken.

iphone2.pngIk was vakantie aan het vieren in Kroatië, waar ik in een lokaal gedrukt soort tabloid Telegraaf de hype rondom de start van de verkoop van de nieuwe iPhone in ons land vernam. Met een kloppend Apple hart had ook ik op dat moment het gevoel dat dingetje te willen hebben. Immers zovelen gingen mij voor. Wellicht nu vol frustratie met een zeer trage internet verbinding, matige camera en een zeer matige levensduur van de batterij.

n95.jpegJa, 3G lijkt het toverwoord, terwijl de N95 al gewoon 3.5 aan boord heeft. In alles is de N95 (misschien) beter (?) dan de iPhone. Apple moet nog veel leren qua inhoudelijke functionaliteit, maar wint het kennelijk op het gebied van de user-interface. En dat brengt mij op een artikel van Erwin Blom in de laatste DZone. Heel duidelijk liet hij een rij ontwikkelingen de revue passeren, waarbij veel producten het verliezen op kwaliteit, maar winnen op gebruiksgemak. De iPhone past in dat rijtje, alhoewel ik het vermoeden heb dat ze bij Apple beide willen, maar dat duurt even. Apple is immers een nieuwkomer, maar heeft wel sterke troeven in handen, zoals OS X, wat superieur is ten opzichte van alle mogelijke andere phone OS’en. Maar dat uitnutten vergt heel wat innovatief denken, schakelen en doen van de programmeurs. Lukken zal het zeker, maar ik wacht dan toch tot versie 4, die dan tegen die tijd (begin 2010) voor niet meer dan 200 euro sim-lock vrij beschikbaar zal zijn, want nu tussen de 500 en 600 euro betalen voor een (wederom) gekraakte versie bij iPhonehelpdesk is zo 1.0 denken.