iMMovator Zomercafé over crossmediale ambities omroepen

immovator.pngWanneer omroepen praten over crossmedia, gaat het doorgaans om de combinatie van bestaande radio en televisie, gecombineerd met (interactieve, user generated) audiovisuele websites/weblogs en mobiel. Maar ook print wordt als nieuw ‘oud medium’ ingezet om de juiste doelgroep(en) te bereiken.

Het gisteren gehouden Crossmedia Zomercafé ging over de veranderingen die omroepen (publiek en commercieel) meemaken in hun zoektocht naar luisteraars en kijkers. Omroepen worden als het ware gedwongen door hun adverteerders om hun ‘klanten’ in doelgroepen te segmenteren en in databases te verzamelen. Adverteerders zullen steeds vaker naar dergelijke profielen vragen om hun reclame euro’s af te stemmen op de veelheid aan keuzes hun boodschappen te ‘zenden’ naar de ontvangers.

Gisteren waren RTL, NOS, SBS, VARA en MTV/TMF aanwezig met vooral de verantwoordelijken voor innovatie binnen de verschillende omroepbedrijven. Van geld hadden ze weinig verstand. De vragen over kosten en opbrengsten brachten weinig duidelijkheid. Zeker werd echter wel dat ook de omroepen zoekende zijn op het web op met mobiel. Links en rechts zeker baanbrekende cijfers, waarbij vooral de NOS trots haar cijfers ten aanzien van het webgebruik tijdens de Olympische Spelen kon tonen (100.000 gelijktijdige unieke kijkers op het piekmoment!). Maar de advertentie inkomsten gedurende die twee weken op het web bleven steken bij 3 ton. De kosten waren bij Roeland Stekelenburg niet bekend, maar zullen naar verwachting een veelvoud van die 3 ton zijn geweest.

Opvallend is dat de STER kennelijk weinig belangstelling heeft voor het web, volgens Stekelenburg zou ook die organisatie meer crossmediaal moeten gaan opereren. De NOS neemt crossmedia serieus en heeft ook een mobiele applicatie ontwikkeld voor video op mobiele toestellen die daarvoor (liefst met een flatrate) abonnement geschikt voor zijn. Op mijn N95 deed de applicatie het wel, maar video werd geblokkeerd. En daarme komt ook de vraag wie voor zoveel audiovisuele content gaat betalen. Een basis ADSL abonnement is niet meer geschikt voor het huidige aanbod, soms zelfs al in HD. De NOS en de providers wijzen naar elkaar als het gaat om het gebruik van bandbreedte en het businessmodel. Wie betaalt wat aan wie?

SBS zoekt het vooral in thema websites, die aansluiting hebben op de bestaande programmering. In Duitsland doet SBS het goed, en is daar de tweede on-line speler op het web. Maar ook in ons land doet SBS het aardig met myvideo.nl en popstars2008.nl. SBS is vooral actief met het verzamelen van profielen, ze hebben nu een database met ca. 1.5 miljoen Nederlandse profielen. Ook stapt SBS in de verkoop van kleding. Een contract met Steps scoorde goed resultaten. De kleding die via SBS van Steps werd verkocht werd echter een paar uur later alweer voor meer geld aangeboden op marktplaats.nl. Tot slot meldde SBS het gebruik van een zogenaamde digitaal teletekst kanaal, digitekst. Dat houdt het midden tussen het ‘gewone’ teletekst, echter gecombineerd met beeld en interactie via de afstandsbediening van de televisie.

Edwin Valent van de VARA bekeek de ontwikkelingen vooral vanuit het redactionele standpunt. De VARA heeft alle redacties bij elkaar gebracht en ziet mede daardoor goede themakanalen op het web tot stand komen, zoals humortv.nl, onjo.vara.nl (een dossier met onderzoeksresultaten), scan.vara.nl (5 minuten versies van populaire programma’s, zoals Pauw & Witteman).

Vivian Opsteegh wil de kijkers meer betrekken in de programmering van MTV/TMF. Zij ziet een grote toekomst weggelegd voor de onlangs geïntroduceerde player, die op Adobe AIR technologie is gebaseerd.

Ook de omroepen zoeken net zoals uitgevers naar nieuwe toegevoegde waarde op het web en met mobiel. De mate van interactie in zowel bestaande (digitale) televisie, het web en mobiel is voorlopig nog een zoekplaatje. Businessmodellen zijn nog volop in ontwikkeling, maar zowel omroepen als uitgevers experimenteren volop met nieuwe kanalen. De opbrengsten kant is nog verre van een zekere zaak, omdat de adverteerder voorzichtig met zijn reclame-euro omgaat.