iPhone 3.0 update: the way to go……..

Ja, uiteindelijk wil je nadat je die paar tientjes hebt uitgegeven toch die 3.0 beta testen, ondanks de vele horror verhalen die op het web verschenen.

sdkiphone.pngDus zondagmiddag de knop ingedrukt. Met slechts één hobbel op de route, wil ik graag ’the way to go’ met jullie delen.

Ten eerste heb ik geen jailbroken iPhone, dus alles netjes volgens de Apple guidlines zeg maar. Dus eerst die developer status aangevraagd, netjes geld overgemaakt en inderdaad kreeg ik binnen 24 uur de activation code terug via e-mail. Daar klik je dan op, en dan ben je in het developers programma geactiveerd. Over je toestel zegt dat dus nog niets…… O ja, kopieer je UDID code alvorens je met alles begint. Klik op het serienummer in iTunes (uiteraard met aangesloten iPhone), kopieer het UDID nummer op een veilige plek, die code heb je later nodig.

• Vervolgens kom je op de developers pagina terecht van de iPhone. Als je dus inlogt, betaald hebt en je activation code hebt geactiveerd (via e-mail krijg je dus een link), dan word op die pagina herkend dat je in voor de iPhone SDK 3.0 in aanmerking komt, anders verschijnt alleen de iPhone SDK 2.2.1.

• Dan ga je de firmware vanaf die lokatie downloaden, waarna je in iTunes de upload naar de iPhone verzorgt. Dat doe je door de ‘alt’ toest in te drukken samen met de selectie van ‘Check for Updates’. Je kiest vervolgens de ‘ipsw’ file die je net hebt gedownload.

• Het hele update proces neemt zo een 10-15 minuten in beslag en de iPhone herstart op den duur na een ‘verify’ en een ‘update’ van de firmware.

• In mijn geval gebeurde er na die hele procedure het volgende. In iTunes werd gemeld dat mijn iPhone niet werd herkend als ‘developers iPhone’. Met een verwijzing naar dezelfde website waar de sofware vandaan gedownload kon worden, zou je verder worden geholpen om de iPhone te registeren. Dat was even een zoekplaatje. Wat je dus moet doen is de ‘Developer Program Portal’ aanklikken in de rechter kolom van de website.

• Daarna klik je op ‘devices’ en geef je je UDID code in en de naam van je iPhone. De eerste vind je door in iTunes op je serienummer te klikken, met copy haal je dat nummer binnen. Doe dit dus voordat je alles begint en zet die code even veilig weg.

• Dan heb je je iPhone daadwerkelijkk geregistreerd als ‘developers iPhone’. Als het goed is werkt je iPhone daarna onder 3.0. Als je echt wilt gaan ontwikkelen voor de iPhone, dan met je een ‘development certificate’ aanvragen op diezelfde pagina, gevolgd door onder Provisioning een Development Profile aan te maken. Download en ‘gooi’ het Development Profile op iTunes of Xcode (zit in SDK).

• De eerste keer ‘syncen’ duurt wel heel wat langer dan gebruikelijk, er wordt immers een geheel nieuwe backup van je iPhone gemaakt.

Mijn eerste ervaringen zijn positief. Copy/paste, Landscape en Spotlight zijn de meest opvallende vernieuwingen in de basis van 3.0. En wat mij betreft werken deze drie zaken in ieder geval al naar behoren, niet traag, niet buggy voor zover ik nu kan beoordelen. Push Notification heb ik nog niet kunnen testen. Dat zal voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van de ’third party’ developers. Dan pas kan bijvoorbeeld TwitterFon een signaals geven indien er nieuwe Tweets zijn binnengekomen. En een dergelijke features is het begin van het einde van SMS. O ja, MMS heb ik binnen SMS nog niet kunnen ontdekken. Wordt vervolgd……

Met dank aan @gonny voor de link naar ‘Developer Program Portal’ en ‘Devices’.

Updates:

• have had one clitch in 3G/Wifi access, after restart it worked fine
• have had one battery management error, iPhone was hot and looked dead to me, after it cooled down, a restart worked fine
• does Skype have background notifications? It looks like it, still testing
• The App Store app has background notification when updates for apps become available