RSDB zet 450 medewerkers op straat

Drukkerijconcern RSDB zet 450 medewerkers op straat om op die manier zo een 25 miljoen euro op kosten te besparen.

Het concern maakte 6% minder drukwerk in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van vorig jaar. Bij RSDB werken nu nog 2200 medewerkers. RSDB wil de totale drukcapaciteit met 8% verminderen door de vestiging Utrecht te sluiten – daar werken nu 250 mensen. Ook wil RSDB af van mediabureau MediaPartners en wil het van de overgebleven medewerkers een loonoffer vragen van 3%. De reorganisatie zal naar schatting 18 miljoen euro gaan kosten.

RSDB zegt vooral minder tijdschriften te drukken. En dat wordt veroorzaakt doordat titels hun oplagen gaan verlagen, waardoor ze minder rendabel op rotatiepersen kunnen worden geproduceerd. Veel tijdschriften worden met kleinere oplage gedrukt op vellenmachines. Juist dat onderdeel – voorheen Plantijn Casparie – heeft RSDB een paar jaar geleden afgestoten en verkocht aan Thieme Grafimedia.