Full color eReader nog ver weg – hoe pakt Apple dit aan?

Apple kijkt natuurlijk met interesse naar de markt van eReaders, met name naar de ontwikkelingen bij Amazon. Zij hebben naast content en een flinke netwerkinfrastructuur, vooral ook een apparaat: de Kindle.

Update: full color stapje dichterbij, maar niet met eInk/ePaper technologie.

appletablet.jpgMet het hebben van de gehele keten heeft Apple natuurlijk ook ervaring. De iPod heeft vooral in combinatie met iTunes en de beschikbaarheid van titels het succes van het veranderen van een traditionele industrie bewezen.

Amazon lijkt eenzelfde succes te gaan realiseren met boeken. Ze beweren inmiddels al 35% van hun omzet uit digitale boeken te halen die worden gelezen op de Kindle.

Apple ziet die niche kennelijk niet zitten, maar worstelt met het – nog – niet aanwezig zijn van snelle full color ePaper displays, waar naast kleurenbeeld ook video weergegeven kan worden. Het grote verschil tussen ‘normale’ schermen en ePaper based displays is de leesbaarheid bij langdurig gebruik. ePaper displays staan als het ware stil, zodra de content op het scherm staat, de stroom kan er als het ware van af, de inhoud hoeft niet steeds verfrist te worden, zoals bij normale schermen. Het menselijk oog ziet dat verfrissen niet, maar onze hersennen worden er moe van. Normale schermen zijn dus minder geschikt om veel inhoud vanaf te consumeren, zoals boeken, kranten of tijdschriften.

appletablet2.jpgApple weet dat en worstelt met dat dilemma. Dat is de hoofdreden dat Apple zelf nog niet met een eReader achtig apparaat op de markt is verschenen. Fullcolor is een must voor Apple.
Mocht het zo zijn dat Apple inderdaad in dit najaar met een eRaeder achtig apparaat op de markt verschijnt, dan zal het naar alle waarchijnlijkheid een revolutionair scherm gaan krijgen. Dat het een touchscreem betreft, zal niemand verbazen, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen ze een oplossing hebben gevonden voor het huidige ePaper probleem om de leesbaarheid van full color content te verbeteren.

Gelijktijdig is het de vraag welke content Apple gaat aanbieden als ze het apparaat als ze een eRaeder gaan aanbieden in tegenstelling tot een ‘gewone’ NetBook. Dus als Apple al iets zou gaan doen op dit gebied, dan zullen ze dat zeker doen met de bedoeling ook hier weer een hele keten in handen te krijgen. Dus content, infrastructuur en apparaat.

Foto’s: twee mogelijke vormen van een te lanceren Apple eReader of NetBook, die al langer circuleren op het web. Ook bovenstaand filmpje ciculeert op het web, maar geen enkel officieel commentaar van Apple.

Maar wellicht dat Pixel Qi het scherm gaat leveren voor Apple?

En dan komt natuurlijk de vraag of eReaders een niche zullen blijken te zijn, als dit soor onderstaande type apparaat gecombineerd gaan worden met nieuwe scherm technologie, zoals van PixelQI.

5 reacties

 1. gernijkamp op 28 juli 2009 om 00:02

  Ik denk -eerlijk gezegd- dat je het allemaal iets te veel van één techniek af laat hangen, als hét medium voor e-paper. Ik geloof namelijk niet dat Apple echt iets met die typische vorm van 'e-paper' zal gaan doen, zoals je het beschrijft. Hoeveel uur lees je immers al niet dagelijks op een MacBook..? Die schermtechniek zal zich verbeteren (er zijn al 200 Hz varianten) waardoor onbewuste belemmeringen voor onze hersenen worden opgeheven. OLED schermen zijn in aantocht, en Apple weet inmiddels (binnen de combinatie van hard- en software) een heel knappe gebruiksduur uit een batterij te persen.

  Ik snap het hele gedoe rond de 'netbook' van Apple eigenlijk toch niet zo. Zo'n beetje alle ingrediënten zijn er namelijk al. De MacBook Air lijkt een vingeroefening qua mobiliteit en beperking qua uitrusting, alle (!) Mac's zijn reeds uitgerust met een glazen scherm waardoor 'touchscreen' slechts een kwestie van hardware implementatie is (Mac OS X snapt dat allemaal al) en… content..? Nou, ik kan mij vergissen, maar de iTunes Store lijkt mij welhaast de ideale pipeline om die content goed gemanaged (al dan niet betaald) aan de man c.q. vrouw te brengen.

  Kortom: het is slechts een kwestie van tijd dat Apple met iets gaat komen dat tussen de iPhone (of iPod touch) en de MacBook Air in zit. Ik gok er op dat 't in eerste instantie nog een relatief duur product zal worden met een OLED (aanraakgevoelig, à la de iPhone) scherm. Maar net zoals de MacBook Air in beginsel flink prijzig was, zie je dat nu al snel veranderen. Een andere koers zie ik Apple nog niet zo 1-2-3 varen… 2. Hans ter Hagen op 23 september 2009 om 22:44

  Volgens de officiele website van Ereader Club Nederland http://www.ereaderclub.nl is een full colour ereader nog niet realiseerbaar zonder dat het licht geeft. Ze gaven aan dat er wel aanbieders zijn, maar dit gaat om apparaten die licht geven en zijn in mijn ogen dus geen echte ereaders meer. 3. rutgerdenhollander op 4 oktober 2009 om 14:37

  Ereaders worden en zijn echt booming. Ik denk dat dit product echt gaat groeien. Wel vind ik het een hekel punt dat wanneer een boek digitaal verkocht wordt er 19% btw belast wordt ipv de gebruikelijk 6% voor een hard copy. Verder las ik op http://www.ereaderclub.nl dat de Harvard University in Boston bepaalde faculteiten volledige op ereaders draait. 4. Margot op 3 december 2009 om 15:21

  Zou het niet mogelijk zijn dat Apple een apparaat ontwerpt waar je je Ipod Touch of phone in kan klikken? Ik heb namelijk alleen maar een groter scherm nodig! de functionaliteit (zie stanza uit de Apple store) is al aanwezig! 5. Peter Luit op 3 december 2009 om 15:51

  @Margot: jazeker, dat is een idee waar ik zelf ook wel aan heb gedacht. Maar ik weet zeker dat Apple – als ze met zoiets gaan komen – weer iets zullen hebben, waarvan we met z’n alleen zullen zeggen: ‘Ja, jeetje, dit is de oplossing, dat we daar niet eerder aan hebben gedacht’. Maar we moeten – kennelijk – nog geduld hebben…….