Amazon ziet dat strijd om ‘geslotenheid’ verloren is – steun voor native PDF

De kerstdagen zijn in zicht en alle ontwikkelaars van eReaders maken zich op voor massale aankopen van hun producten. In het afgelopen half jaar slepen alle spelers hun messen voor de gunst van de consument. Amazon kon niet achter blijven.

grotekindle.pngOndanks het feit dat Amazon met de Kindle één van de early-adapters was op het speelveld van de eReaders, bleek dat de geslotenheid van hun producten in de media in toenemende mate niet werd gewaardeerd.
Dat kan snel gaan. Amazon dacht aanvankelijk dezelfde ’truc’ uit te kunnen halen zoals Apple dat met iTunes had gedaan. Een DRM, zodanig dat gekochte content alleen op apparatuur van de content distributeur zelf kon worden geconsumeerd. Apple heeft daarvan lange tijd kunnen profiteren, maar zet nu voor 20 cent meer de DRM-loze deuren open voor andere MP3 spelers.

EPUB en reflowable PDF zonder DRM lijkt het speelveld te gaan bepalen, vooral ingegeven door de vele gratis boeken, die overigens legaal vanaf inmiddels vele honderden sites zijn te downloaden.

Het ideale businessmodel voor boekenuitgevers is er dus nog niet, maar de ontwikkelaars van eReaders konden niet langer wachten en zochten naar wegen gratis content aan te bieden, zodat de verkopen van eReaders op gang zouden komen. Inmiddels groeit ook de verkoop van eBooks en ePapers, zodat het ‘kip-ei’ dilemma lijkt te worden doorbroken.

Amazon ziet nu ook in dat het negeren van openheid een ‘dead-end-road’ is. Toch is de steun voor native PDF – voorlopig – nog beperkt. Voorzover de berichten konden worden nagegaan wordt ‘reflowable’ – nog – niet ondersteund. Maar dat zal onder druk van de vele Kindle gebruikers wellicht een kwestie van tijd zijn.
Amazon lijkt echter voorlopig nog niet van plan te zijn DRM loze EPUB te gaan ondersteunen. Het eigen belang in de verkoop van de ‘gesloten’ eBooks zal dat voorlopig nog tegenhouden.

1 reactie

  1. Peter Luit op 25 december 2009 om 10:44

    Inmiddels is bekend dat de DRM van de Kindle is gekraakt