Mijn eerste reactie op de iPad

ipad-2.pngNatuurlijk zou ik Apple’s nieuwste product meteen willen bestellen en proberen, maar dat duurt nog wel even. De belangstelling voor Jobs zijn keynote was gisteren – zoals we gewend zijn – wederom goed voor een enorme hoeveelheid internetverkeer wereldwijd.

Dus een echt oordeel over de iPad is dan ook nog niet te geven. Maar op basis van hetgeen tot nu toe bekend is, waag ik toch maar een eerste poging een reactie te geven.

– Natuurlijk een prachtig design en ja, de iPad lijkt natuurlijk op een grote iPhone, maar het is te verwachten dat de ontwikkeling van de iPad user-interface extra dimensies zal gaan krijgen ten opzichte van de iPhone. De SDK zal zeker voor ontwikkelaars de moeite van het bekijken waard zijn. En ondanks het feit dat de huidige iPhone/iPodTouch apps draaien op de iPad, zal zeker richting worden gegeven aan totaal nieuwe applicaties. Vooral de games branche zal zich nog nadrukkelijker gaan profieleren op de iPad.

– Links en rechts de nodige berichten over de ondersteuning van Flash. Duidelijk is het allemaal niet waarom Apple en Adobe elkaar op dit punt ‘in de weg’ zitten. Natuurlijk is Flash geen open standaard, gedomineerd door Adobe, maar als Flash daadwerkelijk ontbreekt, dan is het consumeren van video op de iPad voorlopig gelimiteerd.

– Een keyboard docking station is natuurlijk fantastisch, het zou nog wat fraaier zijn geweest als de iPad zowel in portrait als in landscape mode aan het docking station zou kunnen worden gekoppeld.

– Interessant is de nieuwe Apple A4 chip in de iPad, veel is er publiekelijk nog niet over bekend, ook niet of Apple met deze chip ‘meer’ wil in andere Apple producten.

– Kijkend naar de achterzijde van de iPad, heb ik het vermoeden dat net zoals bij de iPhone en iPodTouch het apparaat niet te openen is voor batterij wissel en/of zelf toevoegen van geheugen. Volgens mij is het niet mogelijk om externe geheugenkaarten in een ‘slot’ te ‘prikken’. Maar goed met 64GB is ook niet zo heel veel extra capaciteit meer nodig……

– Het LED scherm (in feite LCD met andere backlight techniek) zal zondermeer een fantastisch kleurweergave bezitten. Of het scherm met IPS technologie net zo rustig zal lezen als de op eInk gebaseerde schermen is voorlopig nog een vraag, zeker bij boeken. Apple heeft in ieder geval geen gebruik gemaakt van de hybride technologie van PixelQI of van één van de andere technieken die op de CES zijn getoond.

– Dat Apple zich meteen goed zou profileren met eBook content was te verwachten. Een handvol uitgevers zal boeken gaan leveren voor de iPad in ePUB format. Maar ten aanzien van DRM is er al wat discussie ontstaan. In hoeverre nationale en internationale uitgevers het krantenvoorbeeld van de NewYorkTimes zullen gaan volgen, is nog onzeker. Persoonlijk had ik verwacht dat Apple naast de iBook Store toch ook zeker een iPaper Store (lees ook de visies van Publishr, uitgever Eburon en eRaeders.nl op dit gebied) geopend zou hebben om dagelijks kranten te kunnen kopen. Maar ook dat kan nog komen.

– Een batterij levensduur van 10 uur is goed te noemen. Daarmee kan de iPad gemiddeld gesproken elke intercontinentale vlucht ‘overleven’. Apple zal op dit punt de nodige hoofdbrekers hebben gehad. De LED technologie verbruikt weliswaar minder energie dan LCD TFT schermen, maar zijn daarentegen lang niet zo zuining als eInk schermen.

– Het ontbreken van de iSight camera is wat vreemd. Maar het zou ook zomaar in de ontwikkel strategie kunnen passen voor een reeks nieuwe modellen in de toekomst. iChat op de iPad is juist een voor de hand liggende applicatie, zeker op de 3G uitvoering met de mogelijkheid tot VOIP, hetgeen in de volgende release van de iPhone SDK in ieder geval is toegestaan. Dat wordt dus gewoon ook nog even wachten.

Tot slot. Ik kan nog geen oordeel geven over de prijs van de iPad zelf, $499 valt mee, we weten nog niet hoe Apple de dollarkoers interpreteert. Prijzen voor applicaties en 3G toegang wil ik eerst nog wat nader bekijken alvorens daar een oordeel over te kunnen geven. Of ik de iPad zelf ga bestellen? Eerlijk gezegd weet ik dat zelf nog niet, het kan best zo zijn dat ik op een versie 2 wacht. Dat is bij de iPhone ook verstandig gebleken.

5 reacties

 1. Philippe op 28 januari 2010 om 12:28

  Heb ook met veel spanning de tweets, blogs bijgehouden gisteren. Heerlijk! Voor wat betreft de kansen voor de krantenwereld denk ik dat men dit initiatief van Apple met beide handen aan moet grijpen! De krantenwereld is van oudsher een zeer conservatieve club. Ze worstelen al jaren met de vraag hoe de markt te behouden (laat staan te veroveren!). Al is dit device niet zo optimaal voor e-reading, je krijgt je product wel bij de ‘gewone’ mensen thuis door het onderdeel te maken van een commodity, een ding wat straks bij iedereen thuis op de bank, in de keuken ligt. Dus krantenwereld, neem jezelf niet zo serieus en blijf niet aanmodderen, klamp je vast aan dit ijzersterk (marketing)concept. 2. Peter Luit op 28 januari 2010 om 14:30

  @philippe: helemaal gelijk in, maar ook mijn ervaringen met krantenuitgevers, is dat ze vooral teveel gericht zijn op één deadline per dag. De innovatieve mensen bij kranten uitgevers moeten vooral een doorbraak zien te bewerkstelligen in de mentalitiet van de redacties. Natuurlijk worden ANP berichten met een ‘ping/RSS’ doorgezet op wat mobiele applicaties, maar dat heeft geen enkele serieuze toegevoegde waarde.

  Ik ben het met je eens dat krantenuitgevers dit apparaat zeer serieus zouden moeten gaan bekijken. Maar – en dat vond ik opvallend – gosteren werden er vooral boekenuitgevers genoemd dit de iPad zouden gaan ondersteunen in de iBook Store. Er komt dus geen iPaper Store en dat had ik dus wel verwacht. Zouden de krantenuitgevers in de US – op de NYT na – allemaal toch niet zo enthousiast hebben gereageerd, of moet dat nog komen?

  ……to be continued….. 3. Kees Romkes op 28 januari 2010 om 22:25

  Kranten/magazines zullen toch echt “hun best” moeten doen om in de app store te verschijnen en zelf hun user interface te herdefiniëren. Er zal wel een “standaard” komen, zoals de NYTimes app, waarop meer zichzelf willen baseren, maar dat is natuurlijk een kwestie van wachten.

  Ik denk dat een “ePaper” store gewoonweg niet winstgevend (of boeiend) genoeg is voor Apple.

  De “multimedialiteit” van de boeken valt me enigszins tegen, ook het ePub format is daarvoor echt te ouderwets, helaas…

  Een “Boek” zal dus (en al helemaal in Nederland) als “app” moeten verschijnen…

  Wachten op de volgende versie (waarschijnlijk wel met camera, nog wat andere features die erg gemist worden) lijkt mij verstandig, ik wil er wel mee aan de slag, niet zozeer om de boeken, wel om de “mogelijkheden” en of het echt de vervanger van mijn moleskine gaat worden 🙂 4. Peter Luit op 28 januari 2010 om 23:27

  @Kees: ik denk vooral dat de ePaper Store niet inspirerend genoeg is/was voor uitgevers, uitgezonderd de NYT…..Apple is juist gek op long tail stores, vele keren een klein beetje, dat is ‘klein is het nieuwe groot’. 5. Troy Wierson op 18 maart 2010 om 10:45

  There are some very usefull information here , thanks