In gesprek met Wouter Moons van Lumoza: ‘Uiteindelijk worden we een inktfabrikant’

Gisteren vertrok ik met een ruime week vertraging veroorzaakt door de sneeuw dan toch naar de universiteit van Hasselt voor een gesprek met de CEO van Lumoza, een Belgische spin-off vanuit diezelfde universiteit.

oled.jpg

Enige tijd geleden schreef ik al een eerste beschouwing over digitaal papier, zoals het van oorsprong bedoeld was. En in november maakte ik een deel van een inspirerende week mee op de universiteit van Chemnitz, waar veel werd gesproken over printed- en organic electronics. Niet bepaald een eenvoudig vakgebied. Natuur- en scheikunde vormen de basis van een merkwaardige combinatie met electronica en conventionele druktechnieken.

Wouter Moons kent die vakdisciplines als wetenschapper en ondernemer maar al te goed. Uit een familie vol met ondernemers vindt hij het ondernemen leuk. Lumoza heeft het nu makkelijk, het bedrijf krijgt het ene na het andere verzoek om ‘papieren’ producties te maken met ‘ingebouwde’ animaties, waarbinnen nu al volledige met grijswaarden op te bouwen – lichtgevende – foto’s kunnen worden gerealiseerd.

Ik vroeg hem uiteraard naar de toekomst van al die verschillende stukken wetenschap en de ‘day-day’ grafische technieken om meer met papier te doen dan alleen statische informatie weergeven. Moons: ‘Het is zeer realistisch binnen 10 jaar een full-color ’tv’ scherm in een rol behang te hebben, compleet voorzien van alle noodzakelijke electronica en zonnecellen voor de energievoorziening.’

Toshiba liet vorig jaar tijdens de jaarlijkse International Nanotechnology Conference and Exhibition zien dat nanotechnologie kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van flexibel papier dat in staat is beelden weer te geven. Dit revolutionaire – maar voorlopig nog experimentele – behang is een doorbraak in het gebruik van zeer energiezuinige OLED technologie.

Het papieren behang kan worden gebruikt voor de weergave van stilstaande of bewegende beelden waardoor men veel verschillende effecten aan een ruimte kan toevoegen en zo de atmosfeer kan veranderen. Ook kan het behang zelf licht geven waardoor ander licht in een ruimte overbodig kan zijn.

Moons heeft een hechte samenwerking ontwikkeld met zowel een zeefdrukker in de buurt als met persfabrikant KBA. Op de vraag of ook niet MAN of Heidelberg waren geïnteresseerd, anwoordde hij: ‘Interesse genoeg, maar een te weinig doortastende R&D afdeling ten opzichte van KBA’. Hij haastte zich erbij te zeggen dat slechts weinigen kennis en kunde hebben van een combinatie van electronica en druktechnieken. Ook onze lokale partner is vaak eigenwijs en luistert niet naar onze wetenschappelijk bewezen uitgangspunten om in zeefdruk het juiste resultaat te krijgen. We kijken overigens naar een combinatie van druktechnieken, want geen enkele druktechniek is zaligmakend voor onze toepassingen. Inkjet is verreweg de slechtste, omdat wij met variërende inkt diktes werken.

Uiteindelijk zal Lumoza een ‘inktfabrikant 2.0’ worden. Moons: ‘Natuurlijk is het nu leuk om kleine en grote voorbeelden voor opdrachtgevers te maken, maar uiteindelijk zal het geld gaan zitten in elektronische kleurloze inkten, die we middels electronica licht kunnen laten geven in een breed kleurspectrum.’

Lees ook: Lichtgevend behang als vervanger van het klassieke peertje?