Vanaf vandaag 6 hallen ‘grafisch’ in Hardenberg

Wie denkt dat de aandacht voor ‘grafisch‘ iets is uit het 1.0 tijdperk vergist zich. De hallen in Hardenburg, die voorheen van de bekende Nederlander Van der Most waren, zijn drie dagen lang het bezit van de Nederlandse grafische industrie.

hardenberg.pngVorig jaar scoorden de hallen in Gorinchem – onder gelijke beursformule – zo een 18.000 bezoekers. Hardenberg, waar de beurs dit jaar voor de laatste keer zal worden gehouden, trekt vooral ook bezoekers uit de grensstreek en is daarmee een klein beetje een internationale beurs geworden, maar enig vergelijk met beurzen als DRUPA en IPEX zijn natuurlijk niet te maken. Toch zijn er zo een kleine 270 – veelal nationale – deelnemers, verdeel over 40.000 vierkante meter beursoppervlak.

Nieuw is de inrichting van één hal, de zogenaamde SIGN hal, die een optekening laat zien van de ontwikkelingen op het gebied van groot formaat printen, een segment waarop nog volop groei wordt gescoord. In hoog tempo brengen verschillende internationale organisatie rapporten uit omtrent de ontwikkelingen binnen dit segment. Pira Internationaal bracht in samenwerking met Fespa een rapport uit over ‘digital textile printing’, waarvoor maar liefst bijna 3400 euro moet worden neergeteld, dat zijn dus wel een beetje 1.0 prijzen in een 2.0 tijd. Maar daar tegenover staat dat die markt sterk zal groeien, tot maar liefst bijna 1 miljard euro in 2014.

Veel belangstelling ook voor digital printing van niet alleen de van oorsprong grafische leveranciers, maar ook veel meer leveranciers die aanvankelijk hun focus hadden op de kantoorautomatisering zien in het grafische segment meer dan voldoende potentie. Natuurlijk ook veel aandacht voor alle – wat men vroeger prepress noemade – activiteiten in het voortraject van de grafische productieketen. Automatisering door middel van JDF ketens, cPDF en ISO genormeerd drukken/printen, management informatie systemen en web-to-print.

Tot slot ook veel andacht voor de zogenaamde afwerkingsfase van grafische producten. Door middel van JDF wordt ook hier een behoorlijke inhaalslag gemaakt om kosten in arbeid te kunnen reduceren. Want dat is de sleutelvoorwaarde voor de koper: ‘Apparaten, prima, daar willen we nog wel geld in steken, maar de kennis en kunde moet in de intelligentie van dat apparaat zitten, er mensen achter zetten, dat gaat niet meer’.

De beurs is open van 9 tot en met 11 februari van 13:00 tot 22:00 uur. (Toegang op uitnodiging van exposanten).