Grafisch icoon Tetterode verdwijnt uit Amsterdam

Het zal de online wereld weinig zeggen, misschien verdwijnen deze lezers al meteen bij het lezen van het woord ‘grafisch’, maar voor ingewijden uit de grafische sector zal het verdwijnen van Tetterode uit Amsterdam een vreemd gevoel van weemoed opwekken.

• Naam Heidelberg had de laatste jaren de overhand op het gebouw aan de Willem de Zwijgerlaan
• Het Grafisch Weekblad tekende deze week een historisch overzicht op
Wifac en Mahez (tegenwoordig ManRoland Benelux) vormden vele jaren samen met Tetterode de 3 grootste handelshuizen van de grafische branche in ons land

Tetterode mag zeker een icoon genoemd worden in de geschiedenis van de grafische industrie in ons land. Ooit begonnen als lettergieterij, werd Tetterode in 1928 alleenvertegenwoordiger van persfabrikant Heidelberg. Decennia lang concentreerde Tetterode zich op verkoop van en service aan Heidelberg apparatuur.

Op prepress gebied kwam daar eerst de typografische apparatuur van Linotype bij, later werd ook de lithografische apparatuur van Hell (aanvankelijk vertegenwoordigd door Siemens in Den Haag) in het programma opgenomen, toen die laatste twee fuseerden. Daarmee werd Tetterode een totaal leverancier van prepress, press en afterpress oplossingen, met zo nu en dan wat vreemde sprongen in het segment digital printing.

Het gebouw in Amsterdam was imposant en paste in de tijdgeest van een bloeiende grafische branche. Dat is inmiddels voorbij en de grote showroom maakt plaats voor vooral wat kantoorruimte en een beperkte showroom in Almere. Een nieuwe bestemming heeft het pand aan de Willen de Zwijgerlaan nog niet.

 

1 reactie

  1. Henk Gianotten op 29 juli 2011 om 01:21

    Beste Peter,
    Morgen wordt het gebouw formeel overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
    Omdat die laatste er – naar verluid – voorlopig geen ruchtbaarheid aan wil geven, komt die naam ook niet voor in de documentatie. Tetterode heeft het gebouw gelukkig en tijdig kunnen verkopen.