Ipex Birmingham – beurs of ontmoetingsplaats?

ipex.pngVan 18 tot en 25 mei staan ca. 1000 standhouders klaar om hun bezoekers te onvangen. Welke motivatie zou je moeten hebben om deze grafische vakbeurs nog te bezoeken? Een makkelijk antwoord is echter juist wel te geven. Voor het eerst in de geschiedenis van een grafische vakbeurs overschaduwen printers de drukpersen.

Er is als eens eerder een poging ondernomen om als printer fabrikant een grafische vakbeurs te overschaduwen. Dat was in Duitsland tijdens de vergelijkbare DRUPA, waar Xerox een grotere stand invulde dan Heidelberg, die het speelveld met een thuiswedstrijd niet kon overwinnen.

Nu, in 2010 vinden we het inmiddels gewoon dat de printers van onder andere HP, Océ, Canon, Minolta en Xerox een overheersende rol spelen. Is het dan nog wel een grafische vakbeurs? Ja, die uitstraling heeft het nog wel, ondanks het feit dat slechts 10% van het totale vloer oppervlak nog wordt ingevuld met drukpersen.

drupa.pngDeze verhouding wordt overigens nog lang niet gehaald in de dagelijkse praktijk van de branche. En daar waar ‘digitaal’ al gebeurt, is het vaak nog in zeer bescheiden mate en met nauwelijks markt vernieuwende toepassingen. Om die redenen is het juist wel zinvol om de IPEX eens te gaan bezoeken. Niet alleen voor grafici, maar voor iedereen die zich bezighoudt met marketing en communicatie.

Nee, dus niet alleen de Cebit heeft bestaansrecht, daar waar het gaat om automatisering van document stromen, inmiddels zouden IPEX en DRUPA op hoog niveua hun woordje moeten kunnen meespreken.

Maar de marketing van IPEX en DRUPA richt zich doorgaans op de bestaande doelgroepen. En de omvang daarvan neemt af. Ik ben dus zeer benieuwd in hoeverre IPEX een registratie bijhoudt van de Europese bezoeker ten opzichte van de vorige editie. En dat niet alleen in kwantiteit, maar vooral ook in verscheidenheid.

cebit.pngNee, ik zou er zelf dus niet heengaan voor de beurs. Geen enkele noviteit wordt tegenwoordig nog geheim gehouden, daar heeft het web de rol overgenomen, onder druk van economische krachten in de steeds kortere levens cyslus van producten.

Ik zou hooguit gaan voor de ‘ontmoeting’, nieuwe mensen leren kennen, maar daarvoor vind ik een dagje Birmingham van te weinig waarde. Ik zal het moeten doen met de hastag #IPEX of #IPEX2010, ik ben benieuwd of die virtuele ontmoetingsplaats dan mijn vermoeden zullen bevestigen.

Update: vandaag (maandag 17 mei) is het vliegverkeer tussen Amsterdam en Birmingham onmogelijk vanwege een nieuw aswolk uit IJsland.

Ed Boogaard doet inhoudelijk verslag op zijn weblog.