In de Verenigde Staten gaan dingen toch een tikje anders

tabletipad.pngEr ooit aan gedacht om als kersverse iPad eigenaar Apple aan te klagen omdat je niet echt langdurig boeken kunt lezen op de iPad, zoals op een eReader? Hier zouden we het niet gauw doen, maar in de VS schroomt men niet voor de gang naar de rechter. Een 18 pagina’s tellend document telt de aanklacht van 3 consumenten die niet tevreden zijn.

Rechtzaak zal Nederlandse media waarschijnlijk niet – meer – halen

De iPad heeft een ingebouw beveiligingssysteem tegen te hoge temperaturen en schakelt zichzelf uit boven de 35 graden. De klagers vinden dat in vel zonlicht de iPad al snel niet meer bruikbaar is om boeken te lezen. Er wordt dus kennelijk niet geklaagd over de beelschermtechnologie en/of het eventuele hinderlijke glimmen in zonlicht.

De klagers vinden het bedrog en nalatigheid van Apple, dat consumenten hier niet op worden gewezen, omdat op de website van Apple wordt beweerd dat het lezen van een boek vanaf de iPad vergelijkbaar is met het lezen van een papieren boek. Dat dat niet zo is – en dat staat geheel buiten deze aanklacht – weet eigenlijk iedereen wel, maar is behoorlijk ouderwets, omdat je daarmee openlijk de in één klap zogenaamd verouderde eReaders zou willen omarmen. En dat is natuurlijk niet – meer – hip.

Of deze aanklacht Steve Jobs achter zijn bureau zal halen, valt zeer te betwijfelen. De topman zal het met een glimlach afdoen, hoe serieus de aanklacht er ook uitziet. Maar of het Amerikaans rechtssysteem een glimlach van de topman serieus neemt, is voor ons als nuchtere Nederlanders toch altijd weer een vraag.