Pagina’s en categoriën in WordPress in relatie tot menu’s

Met de komst van WordPress versie 3 zijn menu’s geïntroduceerd. Afhankelijk van het gekozen Theme kunnen menu’s al dan niet worden toegepast. Bij het toepassen van menu’s kan de structuur van de dataopslag in het WordPress CMS aanzienlijk eenvoudiger dan voorheen.

luit_menu.pngVooral bij het updaten van oudere versies WordPress naar 3.0 en de toepassing van menu’s is dat automatisch te merken, zodra je met menu’s aan de slag gaat.

Wat is er veranderd? In oudere versies maakt je de pagina en categorie hiërarchie rechtstreeks in je pagina en categorie structuur, door middel van ‘parent’ en ‘child’ structuren. Zo maakte je dus sub-pagina’s en sub-categoriën, welke meteen zichtbaar werden in de ‘verplichte’ menu’s zoals WordPress die aanmaakte. Afhankelijk van het Theme kon je dan kiezen voor de weergave van een pagina menu en/of een categorie menu.

In 3.0 kan je de volledige menustructuur zelf kiezen en aanmaken en ook externe links opnemen. Ook kunnen pagina en categorie verwijzingen door elkaar in de menustructuur worden opgenomen, inclusief submenus’ (door het desbetreffende menu item naar rechts te trekken – zie afbeelding)

Er is dus geen enkele noodzaak meer om pagina’s en/of categoriën in de CMS structuur te plaatsen in een hiërarchie ten behoeve van slechts de menustructuur. De reden om dat mogelijk wel te doen is dan beperkt tot het beheer van groepen pagina’s en/of categoriën, om deze bijvoorbeeld makkelijker te kunnen verplaatsen of te verwijderen per groep. Maar voor een gestructureerde menu weergave is het dus niet meer noodzakelijk.

2 reacties

  1. Anne Jan Roeleveld op 24 november 2010 om 23:23

    Vergeet niet de permalinks.
    Door hiërarchisch te werk te gaan krijg je nette semantische links die zoekmachines ook beter kunnen begrijpen.  2. Peter Luit op 25 november 2010 om 07:11

    @Anne: dank voor je aanvulling, helemaal mee eens. Dat biedt de mogelijkheid voor je zoekmachines optimalisatie een geheel andere structuur te bouwen, die niet – meer – verplicht gelinkt is aan je menustructuur.