Webhosting: hoe doe je dat?

macminiservers.jpgIk krijg regelmatig de vraag hoe je het beste een website/weblog zou kunnen hosten. Er zijn veel methoden en veel aspecten die hierbij een rol spelen. En zelfs voor een opensource omgeving als WordPress zijn goede voorbereidingen noodzakelijk.

• Kijk goed naar server sided script hosting en database hosting

Ten eerste het type hosting, daarvan zijn er drie: shared hosting, virtual private server (VPS) hosting en dedicated hosting.

Shared hosting is een goedkope vorm van hosten, waarbij geen specifieke eisen worden gesteld. Op één of meerdere servers worden dan meerdere sites gehost, met een reeks standaard instellingen, die voor alle sites gelijk zijn. Dus bijvoorbeeld de PHP versie of de SQL database versie en de daarbij horende instellingen. Het is dus belangrijk na te gaan of je website/weblog in een shared hosting omgeving kan draaien. Je hebt dus geen eigen server, je hebt dus ook niet het volledige beheer, zoals rebooten, wanneer de server een fout vertoont. Alles is afhankelijk van de provider, je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geïnstalleerde website. Daarnaast is de performance gedeeld, dat wil zeggen dat het aantal actieve sites per server verdeeld wordt in datasnelheid en geheugenopslag.

Virtual Private Servers geven de beheerder van een website meer controle en keuze voor wat betreft de hardware waarop de site gaat draaien. Ook kan de beheerder de server rebooten en zelf instellingen aanpassen in het besturings systeem van de server, zonder dat die instellingen de andere sites die ook op de hardware draaien, beïnvloedt.

Tot slot dedicated hosting. Een dergelijke vorm van hosting komt voor bij vooral grotere omgevingen, die een volledig eigen server vereisen. Er zijn verschillende contractvormen bij dedicated hosting te bedenken, vanaf volledig eigen beheer van hard- en software tot en met een 24/7 bewaking door de provider.

het is dus noodzakelijk bij de keuze van hosting te kijken naar het aanbod van verschillende providers en de wijze waarop gemigreerd kan worden naar een ander niveau, waarop naast de server ook opslag en bandbreedte een rol speelt. Naast het hosten van een website is het eveneens van belang te bekijken op welke wijze mail kan worden afgehandeld en welke gereedschappen worden geboden om het geheel te beheren. Bekende omgevingen zijn Plesk of cPanel.