Drukte over verkoopverbod Galaxy tab 10.1 – nodig of niet?

Het zal niemand zijn ontgaan, wat justitieel ‘gedoe’ rondom een mogelijk verkoopverbod van bovengenoemde tablet van Samsung. Of er sprake is van wat ‘vertekening‘ van de afbeeldingen van de iPad versus de Galaxy tab 10.1, is geen duidelijkheid gegeven, maar het besluit tot een verbod werd nog geen 48 uur na de aanvankelijke uitspraak teruggedraaid.

• De 10.1 is uitgerust met Android versie 3 en kent een andere look&feel t.o.v. de 7″ versie
• Toch ook eigen TouchWiz laagje over Honeycomb in 10.1 tablet
• Elke Android aanbieder kan een eigen look&feel schil hebben bovenop de basis van Android
• Apple maakte zich niet druk over de 7″ versie, ‘Honeycomb’ kruipt meer naar IOS en biedt in sommige opzichten een paar extra’s

Afgelopen weekend had ik het ‘genoegen’ met de kleinere Galaxy tab 7″ te mogen ‘spelen’. In tegenstelling tot hetgeen ik gewend ben, kreeg ik eerst wat instructies, die bij mij meteen al vreemd overkwamen. Samsung heeft in dat toestel (nog) twee gebruiksschillen. De basis is de standaard user interface van Android (in dit geval nog 2.x) en daarboven heeft Samsung zijn eigen schil ontwikkeld. Apps kunnen van de ene naar de andere omgeving worden ‘gebracht’. Vriendelijk? Nou, niet echt. Samsung heeft erg zijn best gedaan om met de Galaxy serie heel dicht bij de user interface te komen van iOS. Ik hoop binnenkort de 10″ eens in mijn handen te hebben en de verschillen te ervaren.

Het was kennelijk te moeilijk voor de ontwikkelaars bij Samsung om de geheel ‘eigen’ look&feel in de kern van Android 2.x te integreren. In het praktisch gebruik – dus wanneer je geen apps ophaalt en heen en weer hoeft te schuiven – merk je er als ‘hele gewone’ gebruiker niet veel van. Maar ja, wie wil er nou geen apps ophalen/kopen? En dat is in ‘Market’ al een heel klein beetje minder comfortabel dan in Apple’s AppStore.

Ja, de 7″ versie is heel handzaam, licht in gewicht en prima te gebruiken voor allerhande dagelijkse zaken. 7″ heeft wat mij betreft echt wel een plek tussen een gemiddelde smartphone en een 10″ tablet. Maar alle ophef rondom de komst van de 10″ Samsung heeft volgens mij vooral te maken met Honeycomb, ofwel Android 3.x in combinatie met de grootte van het scherm en de uiterlijke gelijkenis met de iPad. Daarnaast ook wel wat begrijpelijke ophef over de multitasking mogelijkheden van Honeycomb middels de zogenaamde mini-apps, die op de voorgrond kunnen draaien, terwijl een ‘gewone’ app op de achtergrond zichtbaar blijft.

Laatst vroeg iemand mij: ‘Zal ik nu een Android tablet kopen of een iPad?’. Ik antwoordde: ‘Als je uniek wilt zijn koop je een Android tablet, voor al het overige voldoet een iPad’. Het kan raar lopen met een merk.

Lees hier de review van de 10.1 bij nu.nl

2 reacties

  1. Alex van Bienen op 17 augustus 2011 om 21:16

    Dat Apple droomt van een wereld waar alle “tablets” iPads zijn is gerechtvaardigd. Dit echter te willen bereiken door inschakelen van rechters en dure procedures vind ik verwerpelijk. Uiteindelijk is de tablet niet meer dan een opgeblazen smartphone en daar was apple geen voorloper. Bovendien is het moeilijk te accepteren dat alles via Apple moet lopen en dus Apple alles weet van de gebruiker. Nee dan maar een open omgeving. En als bovendien Apple vindt dat europeanen net zoeveel euros moeten betalen voor een apparaat als amerikanen dollars is walgelijk. Nee, doe maar gewoon en laat zien dat je de beste bent in een vrije concurrerende omgeving!  2. Peter Luit op 18 augustus 2011 om 08:52

    @Alex: de prijzen in Europa zijn niet gelijk aan de prijzen uit de US. De verschillen zijn echter te klein. Een iPad in de US begint van US$499, in Europa start de prijs bij €479. Het duurste model laat prijzen zijn van resp. US$829 en €799.

    Maar met een koers van 1,44 zou het verschil best wel wat groter mogen zijn!