De kosten van kennis

Exclusieve trainers, superieure dagvoorzitters en deskundige consultants. Tarieven overstegen al heel makkelijk duizend euro per dag en vaak een veelvoud daarvan. En zelfs als je nog geen echte BN’er was, kon je makkelijk een fortuin per jaar verdienen. Bestaat dat nog?

Ik stel deze vraag omdat ik regelmatig wordt geconfronteerd met enorme prijsverschillen in de kosten van kennis. Ik ben verbonden  aan een paar onderwijs instellingen, waar klanten een paar honderd euro betalen voor een dagdeel training op één van de vele media gebieden. Anderzijds is er een ontwikkeling waarin vele ‘media goeroes’ via social media kanalen zelf hun kennis aanbieden voor enorme bedragen. Een training van een dag of twee gaat al heel makkelijk voor 4000 euro over de toonbank met een minimum van 3 en een maximum van 6 deelnemers. Wordt dat echt verkocht?

Cap Gemini en vele andere grote ICT dienstverleners verlagen de salarissen van hun oudere consultants (met veel kennis en ervaring) omdat hun klanten de tarieven van pakweg 1500 euro per dag niet meer willen of kunnen betalen. Volgens mij geen op zichzelf staand verschijnsel binnen één markt. Ik heb gemerkt dat het laatste jaar veel van mijn nieuwe volgers op verschillende social media kanalen (ineens) ‘social media expert’ zijn. Wie zijn die mensen, waar komen ze vandaan, wat hebben ze in die korte tijd met het verschijnsel social media gedaan, om zich zo snel als social media expert ZZP’er te vestigen?

De behoefte aan kennis blijft, dat is zeker, maar tegen welke kosten? Als ik naar het MKB segment kijk, waar ik veel van mijn activiteiten verkoop, is de afgelopen jaren de discussie over de prijs enorm toegenomen. Terecht binnen de kaders van de ‘nieuwe werkelijkheid’, voorheen ‘crisis’ genoemd. Daarom is het juist zo verbazingwekkend, dat het aanbod voor topprijzen nog steeds te lezen is op vele websites en in vele folders, zeker in het media segment. Gelukzoekers? Worden de trainingsdata aangedikt, alsof het er op moet lijken dat men ‘steeds vol’ zit en dat het aantal werkelijk verkochte trainingen erg tegenvalt?

Ik weet het niet, maar heb een vermoeden. Vandaag deed ik via Twitter even een oproepje of een training voor een dag tussen de 1200 en 2500 per persoon nog wel van deze tijd is. Ik kreeg via verschillende kanalen uiteenlopende reacties, maar doorgaans werd lachwekkend op de prijzen gereageerd. Of die paar handenvol reacties dan representatief zijn, valt natuurlijk in twijfel te trekken. Daarom beste lezer, vraag ik het U ook hier. Wat is het tarief van een gemiddelde training, een gemiddelde consultant per dag, of het tarief voor een lezing van een uurtje? U mag het zeggen.