Een onbedoeld wedstrijdje ‘ChildThemes’ maken

Ik werk op het gebied van ‘WordPress onderzoek’ vaak samen met Ronald Borghardt van Customedia. Samen ‘worstelen’ we al jaren door de zoektocht van ‘WordPress themes’. Wat te doen? Zelf parent themes maken, een childtheme maken, gewoon basis themes gebruiken, een framework gebruiken?

• Verschillende routes om bruikbaar Genesis Childtheme te maken
• Niet elk ontwerp in Dynamik geeft meteen 100% gereed ChildTheme

Na uploaden van het ChildTheme kan Dynamik worden verwijderd

Na uploaden van het ChildTheme kan Dynamik worden verwijderd

Om een dergelijke vraag te beantwoorden moet je eerst veel ervaring opdoen met dingen die je achteraf als ‘fout’ bestempelt. Je leert veel van de code die gegenereerd worden door talloze themes. Je ziet de balans tussen de zwaarte van het theme zelf, de gegenereerde code, de performance van de website en alle effecten tezamen op zoekmachine optimalisatie en ranking.

Al deze afzonderlijke elementen omvatten zoveel parameters dat het niet eenvoudig is snel de juiste keuze te maken. Bovenop al die technische overwegingen speelt hetgeen de klant te zien krijgt de boventoon. Ofwel de creatieve fase van het maken van een website. Natuurlijk is elke pixel te veranderen. Het is nooit de vraag ‘kan dit of kan dat’. Alles kan, maar tegen welke hoeveelheden uren uiteindelijk tegen welk tarief? Iedereen die zich met het bouwen van websites bezig houdt loopt tegen dit fenomeen aan. Dus effectief omgaan met tijd versus creatief concept is een belangrijk aspect in de relatie met de opdrachtgever. Welke afspraken maak je en op welke manier wordt alles wat je afspreekt dan ook werkelijk waargemaakt?

Genesis

In  onze zoektocht lang themes, ontwikkeltijd, kennis van PHP en CSS hebben we vele themes ‘bezocht’ en keer op keer de ‘worsteling’ doorstaan. Uiteindelijk belandden we – beiden langs verschillende routes – bij het Genesis Framework. Ronald begon zijn zoektocht door vooral zelf childthemes te gaan maken. Nou heb ik geen hekel aan ‘wat rommelen’ met PHP en CSS, maar volledig vanaf ‘nul’ een childtheme te gaan maken, zag ik niet als kosteneffectief werken in het belang van mijn klanten en ook zeker niet in het zakelijk belang voor mijzelf. Ik zette mijn zoektocht voort en werd enige maanden geleden verrast door Dynamik.

dynamik-export

Exporteren naar een volledig onafhankelijk werkend ChildTheme

Dynamik

De functie die mij vooral verraste was de ‘child theme export‘ functie. Dat zou geweldig zijn. Je doet het gehele creatieve proces op interactieve wijze met een soort ‘mega childtheme framework’ draaiend bovenop Genesis. Met een druk op de knop zouden alle creatieve aspecten in een compact childtheme worden verenigd. In de eerste versies van Dynamik lukte dat zeker niet. De ontwikkelaars gaven ook aan dat het geëxporteerde childtheme slechts een basis zou zijn om zelf verder mee door te werken. Met de huidige actuele versie lukt het inmiddels een volledige één op één export te maken vanuit de Dynamik instellingen naar (meestal) een werkend childtheme.

Onlangs resulteerde een test in slechts een mapje met wat bestanden van in totaal ruim 250kB, draaiend bovenop Genesis van 730kB. Van Genesis is bekend dat zeer effectieve en vooral minimale hoeveelheden code wordt gegenereerd bij de opbouw van de HTML pagina.

Hooks

Intussen werkt Ronald aan de ombouw van een website welke in PageLines was gemaakt. Een aanvankelijk door ons beiden geprezen stuk techniek, weliswaar als basis nogal zwaar (2.5MB), maar voorzien van uiterst creatieve mogelijkheden. Jammer dat de ontwikkelaar het roer diverse keren zodanig omgooide dat de populariteit bij ons snel afnam. De betrouwbaarheid van het gelijknamige bedrijf werd ernstig in twijfel getrokken. De ervaring die Ronald nu opdoet is weer zinvol voor een verdere ontwikkeling van onze kennis op het gebied van hooks (actions en filters) in het bijzonder en PHP/CSS in zijn algemeenheid. Zeker is wel dat we tot de conclusie zijn gekomen dat Genesis voor ons de juiste roadmap bevat, nog even losstaand van de wijze waarop we in de toekomst childthemes zullen maken. Wordt nog zeker vervolgd.