2013 in vogelvlucht

Jaarlijks zijn de vele trouwe lezers van mijn ‘nieuwtjes’ gewend aan mijn ‘jaaroverzicht’. Gewoon in vogelvlucht mijn eigen optekening van hetgeen ik dit jaar heb beleefd.

• Erelidmaatschap CMBO leuke afsluiting van 2013

peterluit4In alle opzichten begon het jaar 2013 heel wat positiever dan de 2 jaren daarvoor. Het werd langzaam maar zeker duidelijk dat de economische crisis minder grip kreeg op mijn zakelijke bewegingen. Door een duidelijker rol te kiezen binnen het media landschap nam de versnippering van mijn activiteiten af en dat werd geaccepteerd.

Ik nam afscheid van de naam ‘nieuwsmarkt’, een lastige beslissing, maar tegelijkertijd maakte het mijn positie voor het merk ‘luit.nl’ wel duidelijker. Daarin is het nodige veranderd. Advies, seminars en trainingen in de breedte van het media landschap maakten voor een groot deel plaats voor meer operationele web- en mobiele activiteiten. Daarentegen is juist de unieke opgebouwde strategische media kennis goed te gebruiken in de meer operationele taken die ik thans verricht. In die zin is luit.nl duidelijk opgeschoven naar een meer operationeel media bureau.

In 2013 heb ik daardoor dan alle heel veel leuke projecten mogen uitvoeren, waarbij de bouw van een website ‘slechts’ onderdeel was van een betere bewustwording bij mijn klanten in het gebruik van media kanalen. Veel van mijn huidige klanten zijn MKB bedrijven, met doorgaans relatief weinig kennis van de inzet van media met focus op resultaten. Het is dan vooral heel leuk om in eenvoudige bewoordingen klanten als het ware ‘aan de hand mee te nemen’ in een landschap waarin ik zeer vertrouwd ben, maar tevens de vertaalslag weet te maken naar ‘wat gaan we doen’. En dat wordt zeer gewaardeerd!

Daarnaast blijf je als ondernemer experimenteren met nieuwe mogelijkheden. Zo speelde ik al wat met ‘citymarketing’ binnen de gemeente Velsen onder de naam Velsen aan Zee. Leuk geprobeerd, maar het team waarmee ik een samenwerking had opgezet, zag zaken anders en bleef teveel steken in theorie. Ik wilde wat sneller naar de praktijk. Dan gaat zoiets – op vrijwillige basis – langdurig slepen. En dan ben ik uiteindelijk toch degene die zelf de stekker eruit heeft getrokken. Ik heb in de afgelopen jaren wel geleerd, dat vrijwillige samenwerking alleen kan als je met z’n allen vindt dat ‘vrijwillig niet vrijblijvend is’. En dat komt niet zo gek vaak voor.

Halverwege het jaar startte ik met Erik van Erp printmedianieuws. Leuk nieuw plan, zelf on-line gaan uitgeven. En ja, met succes, we kijken met plezier terug op de eerste fase van onze geslaagde samenwerking. We zien met vertrouwen 2014 tegemoet. Het aantal abonnees valt nog tegen, maar het geduld welke wij in deze moeten hebben, is niets anders dan het geduld en de leercurve van elke uitgeverij die met dezelfde uitdaging worstelt. Blijf ons wat dat betreft volgen.

Ondertussen besteedde ik ook al veel tijd aan mijn ‘schaduw-loopbaan’ binnen Velsen Lokaal. Met de verkiezingen van maart 2014 in het vooruitzicht heb ik met fractie en bestuur nogal wat werk verzet, waaronder de basis van het verkiezingsprogramma en de samenstelling van de kandidatenlijst. Momenteel drukte rondom het campagneplan, waarbinnen ik me vooral met de ‘media’ bezig ga houden.

In het laatste kwartaal kwamen geheel onverwacht ook diverse advies opdrachten voorbij. En dat was voor mij dan ook wel weer een teken dat ook dit deel van mijn vakgebied zicht weer positief ontwikkelt. Ik ben er onverminderd van overtuigd dat adviesdiensten nodig zullen blijven bij gebruikers van media kanalen. In 2014 hoop ik ook dat deel van mijn vakgebied weer verder te kunnen ontwikkelen.

Ik kijk terug op een succesvol 2013, echter nog wel voorzichtig achterom kijkend naar de voor zovelen onverwachte en niet voorspelbare gevolgen van de crisis die ons flink heeft geplaagd. Op naar 2014, samen met u, de opdrachtgevers, de collega’s en de vele mensen uit de diverse netwerken. Ik wens u hele fijne feestdagen toe en zie u weer terug in 2014!

 

 

 

1 reactie

  1. Henk Gianotten op 22 december 2013 om 00:10

    Er ontbreekt een gebeurtenis: dat je erelid bent geworden van het CMBO (www.cmbo.nl) op donderdag 19 december in Delft. Proficiat!