Website content in een app integreren

Gebruikers van mobiele apps hebben veelal niet door dat zij soms ook ‘gewoon’ content ontvangen vanuit een web omgeving die geïntegreerd wordt weergegeven binnen een app. Insiders spreken van een hybride app.

• LUIT.nl biedt vooral toepassingen voor klanten die zich geen zorgen willen maken over onderliggende technieken

De combinatie van beiden was aanvankelijk complex programmeerwerk. Inmiddels is met een aantal API (Application Programming Interface) koppelingen – dat klinkt complex – de content van websites makkelijk te integreren in een native app voor de ganbare iOS en Android smartphones en tablets.

Zo kunnen bijvoorbeeld WordPress websites makkelijker een onderdeel vormen van een native app dan voorheen. Met name Apple weigert regelmatig apps, die alleen een weblog omvatten op basis van eenvoudige RSS feeds met een daarachter liggend basistemplate. Inmiddels zijn we zover dat de integratie van een WordPress website een minder ‘opvallend’ onderdeel kan zijn van een gehele app met veel meer functionaliteiten dan voorheen, waaronder de integratie van social media en bijvoorbeeld lokatie gebonden inhoud.

 

json

links de ‘ruwe’ JSON optekening, links gestructureerd in componenten

 

De onderliggende techniek die dat mogelijk maakt heet JSON (JavaScript Object Notation). Voor meerdere Content Management Systemen (CMS) zijn er koppelingen beschikbaar die een steeds actuele ‘stream’ aan inhoud kunnen leveren aan een app, die zonder verdere tussenkomst actuele inhoud van websites kunnen integreren binnen een app. Aan de achterzijde van een JSON integratie is de vormgeving geheel naar eigen inzicht in te richten, hetgeen een groot voordeel is ten opzichte van een gewone RSS feed. Daarnaast kunnen ook niet tijdslijn gebonden inhoudscomponenten worden geïntegreerd, zoals ‘gewone’ pagina’s, maar bijvoorbeeld ook commentaren.

 

json2

layouts kunnen door middel van ‘drag&drop’ worden samengesteld

LUIT.nl beschikt inmiddels over de technieken om alle mogelijke inhoud van WordPress websites te integeren in native apps, welke ook diverse andere ‘inhouden’ kunne bevatten. De apps die daarmee kunnen worden gebouwd zullen derhalve ook makkelijker worden goedgekeurd door Apple. Daarmee laten we vele app bouwers achter ons, die slechts een weblog als native app aanbieden.