Professionele toepassingen met de ‘pro’ versie

Binnen onze mobiele oplossingen wordt ons vaak gevraagd naar de meerwaarde van de ‘pro’ versie ten opzichte van de ‘plus’ versie. Daar waar de plus versie hoofdzakelijk bestaat uit ‘voorgebakken’ modules, biedt de pro versie de mogelijkheid om te communiceren met externe omgevingen.

Wat betekent dat? In de plus versie wordt vrijwel alle inhoud direct in de app gezet. Dat houdt in dat inhoud niet afkomstig is vanuit een bestand of een achterliggend systeem waar de data kan worden geactualiseerd. Dat kan gewoon een website zijn, maar ook elk ander database gestuurd beheer systeem, veelal content management systeem (CMS) genoemd.

Voorbeeld

citytripsOnlangs sprak ik de eigenaar van een reisbureau in onze regio. Hij dacht na over de mogelijkheid om eigen stedentrips te verkopen. Hij had een analyse gemaakt van het aanbod van de grote touroperators en kwam tot de conclusie dat hij reis, overnachtingen en andere kosten in een eigen samengesteld pakket goedkoper kon aanbieden. Een dergelijk product moet je dan gaan vermarkten. Dat kan een klein reisbureau doen door middel van flyers te laten printen en deze in de etalage te tonen, de website te voorzien van een nieuwe rubriek of misschien wel een app.

Hij koos voor het laatste en vroeg zich af hoe zo een traject zou verlopen. Hij wilde in eerste instantie nog niet meteen denken aan een volledige webshop. Het moest in aanvang vooral een uithangbord zijn van alle aanbiedingen met een ‘vanaf’ prijs. Dat kan prima met de plus versie worden gebouwd. De boomstructuur van het kiezen is makkelijk te maken op basis van een lijstje met steden, met daarachter voor elke stad een lijst met hotels. Stel, je biedt 6 stedenreizen aan met in elke stad de keuze uit 5 hotels, dat resulteert in 30 aanbiedingen. Alle gegevens voer je dan binnen aparte ‘plus’ componenten in, welke per stuk (!) te onderhouden zijn via het AppCMS op onze website. Uiteraard voeg je de nodige basis informatie toe, zoals contactgegevens (formulier), een overzicht van de laatste 20 push notifications (als je daar gebruik van zou willen maken om gebruikers van de app te attenderen op nieuwe aanbiedingen) en wellicht nog wat extra pagina’s over algemene voorwaarden en achtergrondinformatie van het bedrijf.

De ‘plus‘ versie biedt zelfs een eenvoudige mogelijkheid een gemaakte selectie te kopen door een betaling te doen via PayPal. Een dergelijke oplossing zou goed genoeg zijn als het aantal boekingen in de hand te houden is. Maar bij een behoorlijke groei zal het klant beheersvraagstuk uiteindelijk een rol gaan spelen. In de ‘plus’ versie kan zoals al aangegeven gebruik gemaakt worden van een eenvoudig basis contactformulier, maar van een klant beheersysteem is dus geen sprake.

Professionaliseren

In de ‘pro‘ versie kunnen die voorzieningen wel worden ontwikkeld. Te beginnen met een eenvoudiger beheer van alle data aan de voorkant. De pro versie biedt als eerste stap de mogelijkheid alle data (in feite records en velden) vanuit één Excel file (mogelijk met meerdere gekoppelde werkbladen) zelf bij te houden. Dat bespaart nogal wat tijd t.o.v. de plus versie, omdat daar elk stukje tekst voor elke aanbiedingen een eigen ‘blokje’ vereist. In de pro versie verwerk je de gehele Excel file in één keer vanuit het AppCMS op onze website. Daarnaast zijn er meer uitgebreide mogelijkheden om een formulier te ontwikkelen, waar de koper al zijn gegevens kan invoeren voor het boeken van een stedenreis.

Een mogelijke tweede stap is een zogenaamde JSON (JavaScript Object Notation) koppeling. Met een dergelijke koppeling kunnen gegevens uit een CMS worden opgehaald, maar er kunnen ook gegevens in het CMS worden geplaatst. Dat maakt een volledige boeking voor een stedenreis mogelijk, als de techniek een JSON koppeling toestaat. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er een (eigen) klantbeheer systeem aanwezig is. De meeste reisbureaus die eigen pakketten samenstellen beschikken doorgaan niet over een dergelijke eigen omgeving, maar zijn gekoppeld aan de grote systemen van de grotere toeroperators.

Vormgeving

De ‘plus’ versie biedt de mogelijkheid skins/templates te kiezen en globale instellingen te veranderen. Voor de meeste toepassingen is dat toereikend. Binnen de pro versie zijn de vormgevingsmogelijkheden veel uitgebreider. Door middel van zogenaamde XML tags kunnen alle losse componenten voorzien worden van additionele ‘instructies’. Bijvoorbeeld het aanbrengen van kaderlijntjes rondom vlakjes, de positie van elementen en bijvoorbeeld conditionele knoppen. In de LUIT demo-app zijn diverse varianten van plus en pro toepassingen te bekijken.