Grafimedia in cijfers 2008

Bron: Kenniscentrum GOC

“Arbeidsmarkt onder druk”

grafimediacijfers.pngVoor de vijfde keer is ‘Grafimedia in cijfers’ verschenen. Het boekje geeft een goed overzicht van de werkgelegenheidsituatie in onze branche. Binnen de grafimediabranche is, volgens de samenstellers, in de afgelopen jaren de inkrimping van het personeelsbestand groter geweest dan het aantal vacatures.

“Op dit moment is de inkrimping sterk verminderd en het aantal vacatures fors toegenomen. Voor vormgevers en dtp’ers zijn er bovendien ook buiten de grafimediabranche veel vacatures te vinden.

Voor drukkers, nabewerkers, verkopers en ordervoorbereiders is het aantal vacatures inmiddels zo groot dat bedrijven steeds meer moeite hebben om aan nieuw personeel te komen. Het aantal vacatures binnen de grafimediabranche trekt in 2007 fors aan. Met 958 openstaande vacatures op de peildatum van het vacatureonderzoek, zit de branche bijna weer op het niveau van 1998. Toen was er sprake van een economische hoogconjunctuur in Nederland. De gemiddelde leeftijd binnen de branche was in 2007 ruim 42 jaar: dus de helft van alle werknemers is 42 jaar of ouder. Opvallend is dat steeds als de werkgelegenheid afneemt de gemiddelde leeftijd flink toeneemt. Dat komt, omdat bij een dalende werkgelegenheid veel minder jongeren de bedrijven instromen.”

Innovatie
De verspreiding van nieuwe technieken en dienstverlening is een graadmeter van de innovatie binnen een bedrijfstak, vinden de onderzoekers. “De snelst groeiende vernieuwingen binnen de bedrijfstak vinden plaats bij de toepassing van professionele printsystemen, naast vertrouwde druktechnieken zoals offset. Grafische bedrijven bieden steeds vaker een breed scala aan crossmediatechnieken aan en adviseren hun klanten over de mogelijkheden daarvan.”

Boeiend
‘Grafimedia in cijfers’ is boeiend voor iedereen die in deze bedrijfstak werkt en op zoek is naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen. Maar ook journalisten, onderzoekers, analisten, politici en jongeren die kennis willen maken met de branche kunnen bruikbaar cijfermateriaal vinden in deze publicatie.

Klik hier om de PDF van het boekje te downloaden, te lezen en te printen.