Canon neemt Océ over

canon.jpgHet Nederlandse Océ komt vrijwel zeker in handen van Canon. Er zou zo een 730 miljoen euro voor het verlieslijdende bedrijf betaald worden, maar volgens verschillende trendwatchers wordt een hoger bod door onder andere HP niet uitgesloten.

Océ bestaat al zo een 100 jaar en doet zaken in negentig landen. Dat lijkt een groot netwerk, maar Canon heeft een veel verder gaande spreiding van haar verkoop kanalen wereledwijd. Océ telt 21.000 werknemers, volgens Océ topman van Iperen komt die werkgelegenheid niet in gevaar.

Canon heeft 170.000 mensen in dienst. In die zin is de obername niet echt heel erg groot te noemen, maar wel een belangrijk signaal in het spel om markt schaalgrootte in de print industrie, die ook door de economische crisis wordt geraakt.

Beide bedrijven lijken elkaar aan te vullen. Océ richt zich naast hi-end printers vooral ook op documentbeheheer. Canon is veel sterker in de consumentenmarkt.

Océ zal vrijwel zeker van de Amsterdamse beurs gaan verdwijnen. Maar voordat het zover is, moeten nog diverse instanties zich buigen over de voorgenomen overname. In de tussentijd zullen vrijwel zeker andere grote leveranciers hun tanden laten zien.

Canon’s President and COO Tsuneji Uchida zegt:

“We are delighted to welcome Océ, the ideal partner in every respect, into the Canon Group. Through the merger of Canon and Océ, we believe that we will be able to realize clear benefits, not only in the area of R&D, but also in terms of product mix and marketing and are confident that this winning combination will contribute greatly to our goal of becoming the overall No. 1 presence in the printing industry.”

Océ’s CEO Rokus van Iperen zegt:

“I am very much looking forward to joining forces with Canon. There is a great fit between our companies, which share similar values and a strong commitment to technology and innovation. I am proud Canon intends to team up with Océ, based upon the prominence of our customers and technology and of course our people that have shaped our company for generations.

This is the best possible combination in the consolidating global printing industry and will deliver scale in R&D, manufacturing and distribution. The combined organization provides us with access to a huge sales network in Asia as well as mutual cross selling opportunities in Europe and the United States. Our customers will benefit from an outstanding product and services offering and our employees will be offered appealing development opportunities.”