Overname Océ goedgekeurd – verlies in vierde kwartaal – Hermes en Orbis houden aandelen vast

oce.pngOf het bod welke Canon in november deed op de aandelen van Océ na vandaag nog geldt, zal niet alleen een discusie zijn bij Canon, maar in eigen land in ieder geval bij Hermes, een investeerder die een belang heeft 3,3% in Océ. Samen met grootaandeelhouder Orbis (10%) wordt gestreden om een hogere prijs dan de €8,60 die nu wordt geboden.

Zij vinden het bod van Canon dus te laag, en meldden dat daags voordat de kwartaalcijfers van Océ bekend werden. In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar werd echter een nettoverlies geleden van 23 miljoen euro bij een 15% lagere omzet van 683 miljoen euro. Eind 2008 maakt het bedrijf nog een miljoen euro winst in het laatste kwartaal. In het hele boekjaar 2009 schrijft Océ een verlies van in totaal 47 miljoen euro.

canon.pngCanon zal zich zeker gaan herbezinnen op het aanbod van november, ondanks het feit dat de overname door de Europese Commissie is goedgekeurd. Met een prijs van €8,60 per aandeel betaalt Canon 730 miljoen euro voor Océ.

Het bestuur van Océ blijft achter het bod van Canon staan en zegt te handelen in het belang van klanten, werknemers en aandeelhouders. Juist het belang van de aandeelhouders vindt Hermes onevenredig. Het belang van Océ in de nieuwe onderneming zou te gering zijn. Orbis liet al eerder weten niet accoord te gaan met het bod. Beide aandeelhouders vinden de potentiële waarde van Océ groter dan thans wordt aangeboden.

Of het verlies van het laatste kwartaal daar nog wat aan verandert, is vooral een vraag die in Japan beantwoord gaat worden. Wellicht vinden de aandeelhouders het huidige aanbod juist wel veel te hoog. Canon is van plan uiterlijk 8 februari een nieuw definitief bod uit te brengen, waarmee misschien wel de gehele overname op losse schroeven komt te staan. En dat zou voor vooral Océ slecht nieuws zijn. het is (nog) niet bekend of inmiddels ook andere partijen een bod op Océ voorbereiden.