Analyse: NRC waarschijnlijk naar Egeria en Derk Sauer – veiling stoelendans met veel geld voor onderhandelaars

hetgesprek.gifDe stoelendans rondom NRC Media lijkt te zijn ‘gewonnen’ door investeringsmaatschappij Egeria samen met Derk Sauer, die ook mede-eigenaar is van televisiezonder Het Gesprek. De meldt het NRC in haar eigen krant van vandaag.

De ‘veiling’ van NRC is een merkwaardige stoelendans, waarbij bieders zelf niet of nauwelijks contact hebben met de sleutelposities binnen NRC Media en/of de belgische eigenaar De Persgroep. Het is een spel waarbij derde partijen het in feite voor het zeggen hebben en daar naar alle waarschijnlijkheid een flinke som geld mee verdienen.

In dat spel vielen al eerder de Telegraaf Media Groep af en vorige week de FD Mediagroep. De ogen waren verder nog gericht op het belgische uitgeefconcern Corelio, welke samen met Veronica Holding – onder leiding van Guido van Nispen – belangstelling had voor NRC. FD dacht/denkt het spel nog wel te kunnen meespelen door de deur op een kier te houden, maar de ‘veilingmeesters’ lijken die opening niet te willen afwachten.

Egeria is een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer, de oprichters en eigenaren van C&A. Derk Sauer is geen onbekende in het media landschap en is mede eigenaar van de zender Het Gesprek.

Het was vanaf het begin van de onderhandelingen wel duidelijk dat NRC zocht naar een partner met crossmediale ambities. Het FD heeft radiozender BNR, maar past qua imago eerder bij Z24 – deels in eigendom van FD – dan bij FD zelf. Bij de TMG is eigenlijk geen direct belang te vinden bij een radio- of televisiezender met een financieel-economische insteek. Ook Veronica Holding – welke niets meer te maken heeft met de zender Veronica – is eerder een investeringsmaatschappij dan een partij met inhoudelijke en/of operationele toegevoegde waarde voor NRC. Het Gesprek is een relatief onbekende televisiezender, welke de extra redactionele versterking van NRC goed zou kunnen gebruiken, terwijl NRC de kennis en kunde van televisie maken hard nodig heeft.

Of NRC met twee kranten per dag zal blijven verschijnen blijft voor velen een nog onbeantwoorde vraag. Ondernemingsraad en redactie van NRC beraden zich morgen over de nu ontstane situatie.

Lees ook een interessante analyse bij De Nieuwe Reporter.

1 reactie

  1. Peter Luit op 23 december 2009 om 08:41

    Inmiddels is bekend geworden dat 70 miljoen euro voor NRC Media betaald wordt. Dat maakte de Belgische zakenkrant De Tijd gisteren bekend.