Innovatie in beeldscherm technologie basis voor nieuw Apple product

Begin deze maand werd al aandacht geschonken aan de zogenaamde multimode technologie van PixelQI. Nu langzaam maar zeker bekend gaat worden wat de ‘contouren’ worden van Apple’s visie op eReaders en/of Tablet PC’s, zou PixelQI wel eens in de race kunnen zijn als leverancier van de gecombineerde beeldschermtechnologie, waarop zowel lezen mogelijk is, als fullcolor weergave van beelden en video.

pixelqi-two-modes.jpg

Bovenstaand beeld laat zien op welke wijze PixelQI schakelt tussen twee bestaande beeldschermtechnieken, die over elkaar heen zijn ‘geplakt’. Naast deze technologie zijn er al een aantal ontwikkelaars van eReaders, die full color mogelijk maken op eInk technologie, maar nog geen full motion video. Wat dat betreft verkeren de verschillende technologiën zich in een aantal cruciale ontwikkelfasen. Want ook de touchscreen layer is behoorlijk in ontwikkeling, niet alleen binnen de bekende LCD omgevingen (zoals op de iPhone en de iPod touch), maar ook binnen eInk omgevingen, zoals de nieuwste modellen van onder andere Sony, iRex en Plastic Logic.

Ook de iMOD (Interferometric MODulation) technologie van Qualcomm lijkt veelbelovend. Hierbij is geen sprake van een combinatie van bestaande technieken, maar een compleet nieuw ontwikkeld concept voor full-color weergave. Ook de ontwikkelingen bij The Wonderfactory en Time Inc. zetten aan tot de nodige speculaties ten aanzien van het komende product van Apple.

Begin november hield ik bovenstaande lezing aangaande de toen actuele stand van zaken rondom eReaders. De Qualcomm technologie was ten tijde van deze presentatie nog niet bekend.

Op heel veel plekken wordt behoorlijk gespeculeerd over het ‘apparaat’ dat Apple of eind januari of tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC) komende zomer gaat tonen. Zeker is wel dat Apple geen kopie zal lanceren van de bestaande eReaders, waaronder de Kindle. Uiteraard zal Apple zorgen voor een innovatief nieuw businessmodel waarin content via iTunes een belangrijke rol zal gaan spelen. Maar dat zal zeker niet beperkt zijn tot boeken, tijdschriften en kranten. Video zal vrijwel zeker een grote rol gaan spelen.

2 reacties

  1. Quinn Klette op 27 januari 2010 om 20:30

    Advantageously, the article is actually a deserving topic about the ipad. Although I dot agree with some minor points in general I?m fully on your way. I?m looking forward to your approaching updates. Just saying thanks for your Authentic work and writing is an important thing nowadays. Lets see what Steve Jobs will present in the next step. I will directly come back to stay privy of any updates, and let us both learn what the ipad will change.  2. Peter Luit op 28 januari 2010 om 08:42

    @Quinn: thanks for your reaction. As we all know now Apple choose the LED technology for the iPad. For now we can only guess what the quality of reading books will bring within the iPad. For sure newspapers will be consumed without any tired eyes or brains. So that segment will gain – if the publishers jump in – from color and full-motion video (if it is clear if Flash will be supported in any form).

    For now we will have to wait and see what impact the iPad will have in the already crowded – bit still to be developed – eReader market. For sure, Apple will influence that playing field.