Centraal Boekhuis zoekt nieuwe business

Het Centraal Boekhuis zit niet stil. Al eerder opperde directeur Hans Willen Cortenraad de distributie van eBooks in Nederland op zich te willen nemen. Maar hij gokt niet alleen op digitaal, hij lanceerde onlangs ook een print-productie unit in samenwerking met Océ, Euradius en Scan Laser.

Joint Venture gaat inspelen op veranderingen on-demand boekenmarkt

cb.jpgDe redenen zijn indrukwekkend. Van de in Nederland uitgebrachte boekentitels blijkt dat van 40% nog geen drie exemplaren worden verkocht. Schokkend cijfer, terwijl de boekenmarkt doorgaans weinig last heeft van economische bewegingen. De overige 60% moet het dan kennelijk heel goed doen.

Per jaar wordt er ter waarde van 5,7 miljoen euro aan boeken afgeschreven. Het Centraal Boekhuis is de belangrijkste distributeur in ons land tussen uitgevers en de reguliere boekhandel. Het terugdringen van deze ‘verwaarlozing’ kan middels digital printing worden gerealiseerd. Het CB noemt het project ‘Boek op Verzoek’. Uiteraard zou met on-demand printing een totaal nieuwe logistiek opgezet kunnen worden. Maar het CB spreekt over het ‘geïntegreerd’ meelopen in de bestaande logsitiek. Persoonlijk zou ik de on-demand boeken direct per post versturen naar de besteller om de snelheid nog verder te bevorderen.

Euradius is met Printforce zeer ervaren in het digitaal produceren van single copies en kleine oplages van wetenschappelijke boeken en tijdschriften. Ook Scan Laser is, als één van de leveranciers van het huidige ‘Boek op Verzoek’ programma, gespecialiseerd in professionele printing on demand. Océ levert als een van ’s werelds grootste printerleveranciers de systemen en software voor het printwerk.

Eind 2008 opperde Cortenraad al in te zijn voor een distributierol op het gebied van eBooks in ons land. Begin vorig voorjaar is men ook daadwerkelijk van start gegaan. In workshops met uitgevers en boekhandelaren wil Cortenraad het juiste model opzetten op korte termijn enkele duizenden titels in de digitaale voorraad opnemen.

Met beide ontwikkelingen hoopt het CB haar leidende rol te behouden in het boekensegment. Cortenraad is overigens niet bang dat het grote magazijn in Culemborg op korte termijn haar functie zal verliezen. De markt voor gewone gedrukte boeken is in ons land voorlopig nog groot genoeg.