Nooit meer e-mail, kan dat?

email.jpgZou het kunnen? Einde van één van internets oudste applicaties: e-mail. In de beginjaren naast het web, de killerapp van het internet. Nu verworden tot een dagelijkse ergernis van spam, afschuiven van verantwoordelijkheden, irrelevanties, overload en vaak verspilling van kostbare tijd.

Hoeveel tijd kost het dagelijks om je door de hoeveelheden e-mailtjes te worstelen. Hoeveel moet je werkelijk van een bericht lezen om tot welke conclusies te komen? Wat moet je doen na de ontvangst van een e-mail? Op welke momenten verstoort een e-mail je lopende werk?
Ik durf te stellen dat het verwerken van e-mail dagelijks meer tijd vergt dan de spaarzame hoeveelheden te verwerken telefoongesprekken die daadwerkelijk ergens over gingen. Ja, misschien was het gesprek per onderwerp wel wat langer dan een vlugge krabbel in een e-mail, nu word je genoodzaakt eerst zin en onzin van elkaar te scheiden, hetgeen veel meer tijd kost. Om dan nog maar niet te spreken van de hoeveelheid heen-en-weer communicatie wanneer we net die ene zin niet goed hadden begrepen of gewoon in de snelheid van handelen niet hadden gelezen.

Herkenbaar voor iedereen? Natuurlijk, maar we accepteren deze kosten verslindende manier van communiceren gewoon. Nee, e-mail is geen samenwerkingstool, het is en ouderwets 1.0 ‘zend/ontvang’ gereedschap uit de prille historie van internet, maar op de één of andere manier lijken we er niet vanaf te kunnen komen.

Ik fantaseer wel eens over hoe mijn leven eruit zou zien zonder e-mail adressen, want tegenwoordig heb je er al gauw een handvol. Zou het kunnen? Ik denk het niet, schrijf je in voor een on-line service en al gauw moet je je e-mail adres invoeren om je deelname aan iets te confirmeren. Nou ja, dat is nog wel te doen met een e-mail adres, welke je niet aaan anderen bekend maakt.
Maar kunnen we er echt vanaf? Wat zijn dan de alternatieven? Velen zullen Google Wave zeggen, zou kunnen, maar ik zie dat nog niet als een service die klaar is in de huidige pre-alpha release voor een aantal geselecteerde ’testers’.

Discussieer mee, vertel jouw ervaringen met e-mail. Welke alternatieven zie je? Wie wil experimenteren met een week geen e-mail? Zou twitter helpen? Geef hier je mening en help mee.