FileMaker Pro versie 11 – vooral rol spreadsheets wegnemen

FileMaker Pro is al jaren één van mijn favorite stukken software. Jarenlang heb ik in de FileMaker omgeving combinaties gemaakt van CMS/MIS omgevingen voor met name prepress bedrijven en spaarzaam ook wat bureaus. De laatste jaren doe ik dat beduidend minder, maar koop wel altijd ‘braaf’ mijn upgrades em ‘bij te blijven’.

filemaker.pngIk moet toegeven dat ik versie 11 niet zag aankomen. In de afgelopen maanden heb ik kennelijk elk signaal op dat gebied over het hoofd gezien. Maar de complete serie is gisteren dus gelanceerd en meteen beschikbaar. Altijd benieuwd naar de noviteiten, viel me vooral op dat FileMaker de rol van spreadsheets telkenmale verbetert en daarmee ook de consurrentie aan wil gaan.

In de nieuwste versie is dan ook eindelijk aandacht geschonken aan de grafische weergave van data. Staafdiagrammen en cirkeldiagrammen waren voorheen slechts mogelijk door middel van plug-ins. Versie 11 beschikt nu over een vergelijke reeks mogelijkheden die voorheen alleen in spreadsheet applicaties als Excel (Microsoft) en Numbers (Apple) te vinden waren.

Alle overige verbeteringen bevinden zich vooral onder de motorkap. FileMaker blijft wat dat betreft aan de ‘voorkant’ zo eenvoudig mogelijk om ook de gewone gebruiker er nog mee te kunnen laten werken. Inmiddels weet de ‘power-user’ wel beter, vooral de Advanced versie is inmiddels een zeer krachtige applicatie, die eigenlijk geen enkele grens meer kent aan de grootte, aantallen gebruikers en de toepassingsgebieden voor database management.

Ik heb de ‘trial‘ gedownload en zal zeker nog verder zoeken naar noviteiten. Als daar aanleiding toe is, dan verschijnt hier zeker weer een berichtje.