Uitgedaagd om hier over zin en onzin van Adobe CS5 te discussiëren

adobe.jpegIk wil die uitdaging wel aangaan, NDA’s en andere dreigingen niets over CS5 te mogen zeggen, vind ik wat overtrokken. Adobe heeft er een gewoonte van gemaakt een paar weken voor de lancering van nieuwe producten bijna als een soort FBI de wereld te willen regeren. Het monopolie 2.0 kent soms rare trekjes.

Uitdaging via Twitter om hier discussie aan te gaan over zin en onzin van CS5

Dus nee, ik ga hier echt niet precies uit de doeken doen, wat er wel en niet in CS5 aan nieuws te vinden is. Speculeren mag natuurlijk wel. Nee, het gaat hier vooral om het nut van alweer een update vanuit Mountain View. En niet zomaar een update, maar weer een hele ‘doos’ vol, vrijwel elk product heeft een nieuw release en of de gebruikers van CS4 dan maar weer de hele reeks nieuwe applicaties willen aanschaffen.

Nou, dan eerst maar even over de functionaliteit speculeren. Zou er wat nieuws zijn gebeurd rondom PDF? Vast wel, reflowable PDF zal er best in zitten, getuige de enorme populariteit van eReaders. En het zou met ook niet verbazen wanneer er weer wat met de settings van PDF is gebeurd, dan kunnen alle cPDF ontwikkelaars ook weer lekker even aan het werk om hun producten te upgraden en – natuurlijk – weer te verkopen aan de bijna slaafs volgende gebruikers. Als we het dan toch over eReaders hebben, dan zal InDesign daar ook wel nieuwe aandacht aan gaan schenken. De ePub export functie in CS4 was natuurlijk een – bijna hopeloos – experimentje van R&D. In CS5 zal dat naar alle waarschijnlijk – want ik weet het niet – enorm verbeterd zijn. In die zin zal CS5 natuurlijk voortborduren op de inzet van alle gereedschappen in crossmediale omgevingen. De functie ‘print’ in alle applicaties is slecht één functie om qua output iets uit de pakketten te peuteren.
Natuurlijk zal ook Flash de nodige innovaties zijn ondergaan. Adobe wordt geplaagd door HTML5 en de ‘eigenwijzigheid’ van Apple om Adobe niet in haar Flash monopolie te steunen – alsof Apple zelf niet monopoliseert. Of Adobe daarentegen HTML5 zal ondersteunen, is volgens mij wel positiever te beantwoorden. Want Adobe omarmt wel alle mogelijke standaarden en opteert er zelfs steeds vaker voor ook eigen standaarden open te stellen voor anderen.

Natuurlijk kunnen we een pagina’ s lange analyse maken van hetgeen wel of niet in CS5 zou kunnen zitten. Maar dan haakt u af, u bent hier immers doorgaans niet veel langer dan een royale 2 minuten. Dus u zult het hiermee moeten doen. CS5? Ja, wie plezieren we daar dan mee? Adobe is marktleider in publishing toepassingen, er werken nogal wat mensen en er zijn dus nogal wat kosten. Applicaties en systemen verkopen is natuurlijk de core business van Adobe. Ze doen dat op hun typisch eigen wijze door keer op keer alles in één keer aan te bieden. Is logistiek makkelijker, is zelfs goedkoper voor de klant. Is qua marketing slimmer, je hebt immers heel wat te vertellen. Zo zijn er nogal wat voordelen te bedenken.

Maar welke voordelen zijn er voor u als gebruiker? Wat gaat u gebruiken? Op welke manier voelt u zich min of meer gedwongen? Welke CS bundel gaat u dan kopen? Gaat u uw medewerkers op training sturen, of denkt u dat dat niet nodig is? Of laat u alles bij het oude en werkt u gewoon nog in CS4 of misschien wel in CS3?

Kortom, voer hier de discussie over de zin en onzin van oneindig upgraden. De uiteindelijk vraag is: ‘Hoe ga ik er (meer) geld mee verdienen?’

3 reacties

 1. @arievantilborg op 26 maart 2010 om 09:55

  Peter,

  Ik ben blij dat je de uitdaging aangaat! Ik ben benieuwd naar de meningen en reacties. Blijft iedereen het spel meespelen of haken mensen af? Er zijn uiteraard veel “voors”, maar ook de nodige “tegens”. Wat is de opinie van de gebruiker en hoe gaan we daar als opleiders mee om?
  Stof tot nadenken…

  Groet,
  Arie 2. Peter van Teeseling op 26 maart 2010 om 09:59

  Ik denk dat gebruikers zich achter de oren zullen krabben wat ze met al die output-features moeten doen. Voor zover ik kan overzien wordt CS nog veel gebruikt om 1 kanaal/medium per keer aan te sturen. Videobewerking in Photoshop en crossmediale output genereren vanuit Indesign … wat gaan gebruikers hiermee doen? Zijn ze klaar voor een echt crossmediale workflow?
  Wat zou ik willen in CS5: een webbased beta in een SaaS model … zou fijn zijn!

  PS best lastig om deze discussie op 2 plekken te moeten voeren; ook op de wordt dezelfde discussie gevoerd … 3. Peter Luit op 28 maart 2010 om 09:37

  @Arie: op http://www.cmbo.nl worden wel al reacties gegeven op hetzelfde artikel