Lokale nieuws websites zijn niet lokaal

Met een beetje speurwerk door de verschillende Nederlandse lokaal gerichte nieuwswebsites, kom je er al snel achter dat vrijwel geen enkele site echt lokaal nieuws brengt, laat staan ‘hyperlokaal’ nieuws tot op straatniveau.

Verreweg de meest bekende sites zijn nationalemediasite.nl, nieuws.nl, echo.nl en webregio.nl. Maar daarnaast bestaan talloze lokale initiatieven, die al dan niet in bezit zijn van kleinere of grotere uitgevers.
Maar erg lokaal is het niet. In heel veel gevallen zijn het zelf gekopieerde ‘kopjes’ met een doorlink naar een doorlink van een andere site. Zo verwijzen de eerstgenoemde websites nog al eens naar elkaar, en hebben dan vaak het nieuws gewoon van lokale krantensites af gehaald. Zo zie je dus minstens een keer of vier hetzelfde bereicht voorbijkomen, zonder dat de redactie echt lokale inspanningen heeft verricht om iets aan de inhoud van het bericht toe te voegen.

Ook op advertentiegebied zijn de resultaten bedroevend. Slechts grote nationale merken willen tegen dumptarieven nog wel eens een gokje wagen op de lokale nieuwssites. Maar van lokale adverteerders is nauwelijks sprake.
Lokale nieuwssites en straks geldt dat in versterkte mate ook voor hyperlokale nieuwssites, moeten heel dicht bij de bevolking staan en hun eigen inhoud, duiding en diepgang maken. Alleen dan kunnen lokale nieuwssites gaan renderen met lokale adverteerders die dan ook het lokale bereik zullen gaan moeten ervaren.

1 reactie

  1. Jeroen Vegter op 23 februari 2011 om 15:20

    Hallo,

    Erg interessant artikel. Met de komst van onze website volnieuws wordt lokaal nieuws echt lokaal.

    Ik zou ook graag de discussie aangaan over bovenstaand.

    Groet, Jeroen