Microsoft met Windows 8 in Barnes & Noble Nook

Een bedrag van 300 miljoen dollar is niet veel om de concurrentie aan te gaan met Apple en Amazon. Het bedrag heeft ook meer weg van een ‘compensatie’ van juridisch gedoe omtrent patenten die de ‘boekverkoper’ zou hebben geschonden toen deze de Nook e-reader liet ontwikkelen.

• Concurrentie voor Apple iPad en Amazon Kindle?

Voor de zoveelste keer probeert Microsoft een inhaalslag te maken op een markt die zij voorheen niet zagen zitten. Dat gebeurde al eerder met het web en ook met mobiele communicatie. Met de 300 miljoen dollar krijgt Microsoft een relatief klein belang van 18% in de e-book (dus de content) activiteiten van Barnes & Noble. Het afgelopen jaar verkocht dat bedrijf voor ca. 1,5 miljard dollar aan e-books, in het eerste kwartaal van 2012 steeg de omzet met 30%.

De NOOK Color is uitgerust met Wifi, maar ook met Flash. Het 7″ IPS scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels. Draaiend op een 800MHz processor kan deze Android ca. 8 uur worden gebruikt (Wifi uitgeschakeld). De prijs is zondermeer aantrekkelijk te noemen. Voor ruim 100 euro ex. BTW is een redelijk volwaardig apparaat te koop, weliswaar gericht op het consumeren van boeken, maar de NOOK Color bevat ook een e-mail app en een webbrowser app.

Of de invloed van Microsoft groot zal zijn is de vraag. Barnes & Noble stak zelf al tientallen miljoenen dollars in de user interface van het ‘leesplankje’, de gebruiker merkte weinig van de aanwezigheid van Android. Of de invloed van Windows 8 wel voor de gebruiker merkbaar en zichtbaar zal zijn, is nog niet bekend. In het laatste kwartaal van dit jaar zullen we het weten.