WiziApp WordPress plugin – native app van je weblog

Er zijn wel vaker pogingen ondernomen om via een on-line service in een paar stappen een native app te maken van je eigen website. Apple keurde de aangeboden apps meestal af, omdat zij van mening waren dat een weblog een app niet waardig zou zijn. Of dat nu veranderd is, weet ik niet. Maar WiziApp doet via een WordPress plug-in een dappare poging het vlot weer los te trekken.

Dit soort gereedschappen houdt de discussie rondom native versus web-apps aardig in beweging. WiziApp richt zich met hun plugin exclusief op gebruikers van WordPress omgevingen. Binnen de administrator biedt de plugin de mogelijkheid je native app geheel te ontwerpen qua look&feel, maar ook qua functionaliteit, zoals integratie sociale netwerken, push notifications, favorites en de volledige indeling van de rij ‘knoppen;’ die je als basis in je app wilt zien.

Met de ‘preview’ knop is het eindresultaat te beoordelen. Ik was onder de indruk van de wijze waarop de ontwikkelaars dit stuk gereedschap in elkaar hebben gezet. De kosten? Nee, het is niet gratis. De plugin natuurlijk wel, maar erachter ligt een businessmodel met de volgende opties:

• persoonlijke weblog: 100.000 push notifications per maand, opbouw $199,00, per maand $19,90
• professionele blogger:  250.000 push notifications per maand, opbouw $299,00, per maand $29,90, integratie terug te verdienen advertentie systeem
• enterprise niveau: ongelimiteerd aantal push notifications per maand, opbouw $499,00, per maand $49,90

Deze bedragen moet je vooral goed vergelijken met de kosten voor het volledig ontwikkelen van een native app. Natuurlijk is een ‘fun appje’ al gauw voor ‘slechts’ 1000 euro te krijgen op basis van 60 euro per uur, dus 16 uur werk. Maar het volledig native aanbieden van een database gestuurde WordPress omgeving vergt wel wat meer uren. Natuurlijk zijn er vele standaard bibliotheken beschikbaar, geen enkele programmeur begin met een wit scherm. Maar als je een professionele auteur bent van een actieve weblog, dan bedragen de jaarlijkse kosten $ 660. Ik denk dat je dan aardig wat jaartjes vooruit kunt, voordat je meer hebt uitgegeven dan de eenmalige investering voor een native app.

Na plaatsing in de Apple AppStore biedt de plugin alle mogelijke statistieken omtrent het downloadgedrag. Geld verdienen kan dus alleen met advertenties, ik heb geen instelling kunnen ontdekken waarin je zou kunnen aangeven wat je voor je app zou willen rekenen.

Technisch gezien vind ik vooral de push notification mogelijkheid aardig, zodat gebruikers van je app een signaal krijgen bij de plaatsing van nieuwe berichten. Ik heb een voorbeeld gedownload van WPLIFT, de app vanuit de AppStore te downloaden.

Wie geeft een oordeel?