iSlate: combinatie van touchscreen, fullscreen camera, LCD- en eInk scherm?

apple-islate-tablet.jpgDe verwachtingen zijn hoog gespannen, zeer hoog. Apple zal volgende week echt niet met zomaar een tablet komen of met zomaar een eReader. Beide apparaten zijn er al in zeer diverse uitvoeringen, elk zo met hun eigen toepassingsmogelijkheden – en beperkingen.

De waarschijnlijke combinatie van beiden, gecombineerd met een content businessmodel zal naar alle waarschijnlijkheid de basis vormen van de nieuwste Apple innovatie. Het zal alles bezitten van een moderne laptop/netbook, met een touchscreen toetsenbord voor onderweg, maar ook de mogelijkheid thuis je eigen toetsenbord aan te sluiten en/of een extern – groter – beeldscherm. Maar het zal vooral ook voor onderweg een geschikte full-color eReader zijn met full-motion video aan boord, alhoewel geen enkel gerucht wijst in de richting van hybride schermtechnologiën.

De afwezigheid van Apple op CES heeft de nieuwsgierigheid alleen maar vergroot. Op die consumentenbeurs rolden de ontwikkelaars en fabrikanten van eReaders over elkaar heen met modellen, die we lang niet allemaal in de winkels zullen terugvinden. De push markt van de technologie loopt nog niet synchroon met de beschikbaarheid van eBooks. Engelstalige wereldmarkten lopen weliswaar voorop, maar Europa met zijn enorme taalspreiding zal de opkomst van eBooks minder snel zien groeien. Maar dat Apple ook kijkt naar de kranten-, boeken- en tijdschriftenmarkten lijkt me niet meer dan logisch. Full-color e-papers en e-magazines zouden die sectoren wel eens ingrijpend kunnen veranderen.

27janaple.jpgApple heef veel geleerd van het consumptiegedrag van content via iPhone en iPodTouch. In Azië worden er al meer eBooks op de IPhone/iPodTouch verkocht dan games. En beide kleine apparaatjes, voorzien van de inmiddels vele aanwezige applicaties vanuit de AppStore, zijn inmiddels meer zakcomputers geworden, waarmee men ’toevallig’ ook nog kan bellen. Die lijn zal Apple onverminderd hebben doorgezet in hun volgende mobiele apparaat. Natuurlijk is er iChat aan boord, waarschijnlijk nog slimmer gemaakt om video chatten en video conferencing nog realistischer te maken. Ook hier geen enkel gegeven of het beeldscherm in zijn totaliteit ook als camera zal gaan werken, waardoor je elkaar ook echt kan aankijken. Maar het zou zomaar kunnen en dan ook een echte doorbraak zijn.

Natuurlijk zal het apparaat dan ook eindelijk Flash gaan ondersteunen, hetgeen dan later dit jaar onder iPhone OS versie 4 ook beschikbaar zal komen voor de iPhone en iPodTouch. En die zullen naar alle waarschijnlijkheid eind dit jaar worden vervangen en worden voorzien van vele nieuwe features die volgende week zullen worden getwoon in wat velen nu de ‘iSlate’ noemen.

Apple is ook allang niet meer de ‘gewone’ computerfabrikant die het moet opnemen tegen de Windows gemeenschap. Apple gaat voor lifestyle en vooral gemak. De iSlate zal dus als eReader heel gemakkelijk aan zijn content kunnen komen. Ook iets waar Apple al heel veel ervaring mee heeft opgedaan in iTunes en de AppStore. De verwachting is gerechtvaardigd dat de iSlate in tegenstelling tot de huidige eReaders in hoge mate zelf geconfigureerd kan worden met (3rd party) applicaties.

Maar soms kunnen Apple producten initieel ook tegenvallen. Alhoewel de eerste iPhone goed was voor duizelingwekkende rijen mensen bij de AppStores, ontbrak het aan fundamentele technologiën die gewoon al beschikbaar waren in andere smartphones. 3G ontbrak, het geheugen was beroerd klein, de camera slecht, de bruikbaarheid van de batterij kort en meer van dat soort zaken. Met de 3G en de 3GS werden al die bezwaren weggewerkt, dus ook hier voor Apple een ontwikkelcurve die zo zijn tijd nodig heeft gehad. Dat zou met de iSlate ook wel eens het geval kunnen zijn. Zeker nadat we vanuit de CES zoveel geleerd hebben van de inmiddels aanwezige technologie. Nu maar hopen dat Apple in zijn eerste iSlate wel al alles heeft ingebouwd wat mogelijk is. Het wordt spannend volgende week.

p.s.: o ja, een steuntje aan de achterkant zou handig zijn, mis ik bij de iPhone ook wel eens bij het kijken naar een filmpje…..

4 reacties

 1. möök op 19 januari 2010 om 20:36

  Als ’t maar geen iPhone-XL wordt. 2. Peter Luit op 20 januari 2010 om 07:59

  @möök: tja, kwestie van definitie van ‘XL’, de nieuwe Apple vinding zal hoe dan ook groter zijn dan een gemiddelde smartphone. 3. Philippe op 25 januari 2010 om 13:58

  Leuke stukje maar je brengt het wel allemaal heel stellig… Op dit moment weet niemand exact wat Apple gaat brengen. Schrijf je ook een stukje als blijkt dat je ‘voorspellingen’ niet geheel uit zijn gekomen? 4. Peter Luit op 25 januari 2010 om 15:15

  @philippe: dat al ik zeker doen. Kijk echter wel naar de titel, er staat een vraagteken achter, waarmee ik het hele stuk als het ware in vragende, maar hier en daar soms suggestieve vorm schrijf. Zeker omdat we allemaal wel weten dat Apple niet met zomaar een nieuw apparaat op de markt zal verschijnen. Maar erop terugkomen zal ik zeker doen. Stay tuned.