Philips stopt met audio en video

Bovenstaand nieuws heeft ons land nauwelijks in beweging gebracht. Ons volkje legt dat soort nieuws snel naast zich neer. Is een vergelijking met Apple denkbaar? Hoe zouden we reageren als Apple zou stoppen met computers?

• Philips behaalt 80% van de omzet in slechts 5 landen
• ‘Philips Inside’ heeft het qua marketing nooit gehaald, terwijl het wel het geval was
• Philips nooit hippe topman gehad

hue

Philips innoveert opnieuw met verlichting

Philips als Apple van Nederland? Met de uitvinding van de Compact Cassette (1963) en de Compact Disc (1983) zou je het je een beetje kunnen voorstellen. Toch waren dat vele decennia geleden de parels van Philips naast de gewone televisie en dat al wat langer bestaande gloeilamp. Philips is een consumentenmerk, althans in de ogen van juist die consument. Dat Philips ook industrieel van grote betekenis is, gaat velen aan hun aandacht voorbij.

Maar met de verkoop aan het Japanse bedrijf Funai van het merk Philips in het consumenten audio- en video segment neemt het bedrijf afscheid van een imago, welke het merk had als innovator op dat gebied, weliswaar met producten in het middensegment. Gek genoeg is in ons land nooit een ‘Philips gekte’ geweest, zoals de Amerikanen (nog?) voor ‘hun’ Apple gaan.

Philips had geen Steve Jobs in al die decennia. Zelfs de uitvinding van de Compact Disc werd op zeer ingetogen manier aan de wereld voorgesteld. Misschien wel kenmerkend voor ons volkje. Maar uiteindelijk toch verkeerde bescheidenheid. Met als resultaat dat topman Van Houten de handel in de etalage zette en vol trots in alle media vandaag met de Hue-app op de iPhone een led-lamp op afstand bedient. Terug naar de core business, weliswaar in een 2.0 jasje. Tja, als je dan zo een foto ziet met als bijtekst ‘sense and simplicity’, dan vraag je je toch af of Philips met deze topman de juiste keuzes wel maakt, ondanks het feit dat deze slogan al door zijn voorganger werd gebruikt.